Wat is Xylitol?
Xylitol is een natuurlijke zoetstof en en behoort tot de categorie van polyolen ook wel suikeralcohol genoemd. De zoetheid van xylitol is gelijk aan die van normale suiker en bevat 2,4 calorieën per gram en dat is slechts één van de voordelen van xylitol. Het komt van nature voor in sommige soorten groente en fruit, maar komt van origine vanuit de Finse berkenboom.
Xylitol wordt gebruikt in snoep, suikervrije kauwgom, suikervrije producten en mondverzorgingsproducten. Naast het feit dat het 40% minder calorieën dan suiker bevat, zijn er nog vele andere voordelen van xylitol. Wij hebben alles eens op een rijtje gezet.
De voordelen van Xylitol
Een lage glycemische index
- Xylitol heeft een lage glycemische index hetgeen de bloedsuikerspiegel stabiel houdt. De glycemische index (GI) van xylitol is 7 en is dit is erg laag in vergelijking met de GI van tafelsuiker die ongeveer 70 is.
- De lage glycemische index komt omdat xylitol langzaam wordt opgenomen door het lichaam. Dit voorkomt grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel, hetgeen erg belangrijks is voor mensen met diabetes.
- Het heeft weinig calorieën. Tafelsuiker bevat 4 calorieën per gram, terwijl xylitol 2,4 calorieën per gram bevat. Dit draagt bij tot de lagere glucosespiegels en het helpt ook bij t afvallen.
Rol in de tandheelkunde
- Xylitol verhoogt de orale en tandheelkundige gezondheid en helpt ook bij het voorkomen van tandbederf.
- Het helpt Streptococcus mutans te bestrijden, een orale bacterie die voornamelijk verantwoordelijk is voor tandcariës.
- Deze bacteriën halen voedsel uit de glucose die mensen consumeren en veroorzaken gaatjes in uw tanden en kiezen.
- Xylitol vermindert de beschikbaarheid van voedingsbronnen voor deze schadelijke bacteriën en voorkomt daardoor cariës.
- Het versterkt uw tanden en kiezen door de opname van calcium uit uw spijsverteringsstelsel te vergroten.
- Xylitol vermindert zelfs de halitose (slechte adem) veroorzaakt door bacteriën. Xylitol met kauwgom helpt bij het verminderen van slechte adem.
- Het herstelt het beschadigde glazuur door zijn alkaliserende werking. Na het opnemen van een voedingsmiddel met xylitol wordt de orale PH in uw mond hoger. De calcium- en fosfaatzouten verplaatsen zich naar de zwakkere delen van het glazuur en maken deze sterker en harder, waardoor het beschadigde glazuur wordt hersteld.
Versterkt uw botten
- Xylitol verhoogt de botmineraaldichtheid.
- Het helpt bij de opname van calcium uit uw lichaam dat osteoporose voorkomt en het bot sterker maakt.
- Zuurheid in het lichaam onttrekt calcium uit uw lichaam waardoor uw botten zwakker worden. Het alkaliserende effect van xylitol vermindert de zuurgraad van uw lichaam en vermindert daardoor ook de negatieve effecten.
Vermindert de kans op oor infecties
- Oor infecties worden mede veroorzaakt door de bacteriën in de mondholte, omdat beide met elkaar verbonden zijn.
- Zoals hierboven besproken, helpt xylitol bij het verminderen van de overleving van bacteriën, waardoor oor infecties worden verminderd.
- Onderzoeken hebben aangetoond dat de mate van oorontsteking blijkt te zijn verminderd met 40% door het gebruik van xylitol.
Ondersteunt bij de spijsvertering
- Xylitol verbetert de spijsvertering omdat de effecten gelijk zijn aan die van voedingsvezels in de darmen.
- Het verhoogt de darmfunctie op een effectieve manier.
- Het helpt ook bij het verminderen van gastro-intestinale aandoeningen zoals obstipatie, zweren, diarree en aambeien.
- Xylitol helpt de groei van goede bacteriën in de darmen te bevorderen en stimuleert een goede darmflora.
Overige voordelen van xylitol
- Xylitol vermindert ook de schimmelinfecties veroorzaakt door Candida Albicans.
- Xylitol heeft de antibacteriële eigenschappen die de bacteriële infecties in het lichaam starten.
- Omdat het antibacteriële eigenschappen heeft, helpt het bij het schoonhouden van de sinus en verbetert de gezondheid van de sinussen.
- het verhoogt de witte bloedcellen die het immuunsysteem versterken.
- Het verhoogt de collageenproductie en biedt u daardoor een anti-aging effect voor uw huid.
Een goed alternatief voor suiker
Voor mensen met diabetes, obesitas of andere metabolische problemen wordt xylitol beschouwd als een uitstekend alternatief voor suiker. En naast de voordelen van minder calorieën en een lage glycemische index komen daar dus ook nog eens vele andere voordelen bovenop.
Doordat xylitol hittebestendig is, kan het prima gebruikt worden bij het bakken en koken. Bovendien heeft het een zoete en frisse smaak die de smaak van gerechten ten goede komen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld stevia heeft het geen bittere bijsmaak. In vergelijking met erythritol is het grote voordeel dat het een hogere zoetheid heeft en dat er daarom minder van gebruikt hoeft te worden.
Hoeveel xylitol te gebruiken?
Sommige mensen krijgen last van een opgeblazen gevoel of winderigheid bij het gebruik van xylitol. Dit verschilt per persoon. De één is hier gevoelig voor en een ander totaal niet. Hoeveel gram xylitol je per dag kunt verdragen verschilt dus enorm.
Het gebruik is goedgekeurd door de Europese voedsel en warenautoriteiten en als veilig bestempeld.
De Edulcorem xylitol is een 100% natuurlijke xylitol en is afkomstig uit de Europese unie. Zoals het hoort bij xylitol wordt deze verkregen vanuit de Finse berk. Nu u alles weet over de voordelen van xylitol, bekijk dit product eens in onze winkel.