Waarschijnlijk heb je vast al wel eens gehoord over E-nummers. Op bijna alle verpakkingen kom je ze tegen en vaak lijkt het wel een vreemde taal. Toch zijn de E-nummers zeer belangrijk en is het best verstandig om er iets vanaf te weten als je bezig bent met een gezonde voeding of wilt afvallen.
Maar het is zekere niet zo dat alle e nummers slecht zijn.
Wat zijn E-nummers?
E-nummers zijn additieven die zijn goedgekeurd door de Europese commissie. Kortweg gezegd zijn het stoffen die worden toegevoegd aan een product om voedingsmiddelen te verbeteren. Of dit altijd zo veel beter voor onze gezondheid is, is de vraag.
Dit is natuurlijk ook sterk afhankelijk van welke toevoeging het is. E-nummers kunnen worden gewonnen in de natuur, maar ze kunnen ook kunstmatig worden gemaakt in een fabriek. Producenten zijn verplicht om de gebruikte E-nummers op het etiket te vermelden.
Krijgt iedere stof zomaar een E-nummer toegekend?
Niet elke stof die kan worden toegevoegd aan het product krijgt zo maar een E-nummer. Voordat er een E-nummer wordt toegekend dient er een heel traject te worden doorlopen.
Het belangrijkste aspect is dat de stof geen schade oplevert ten aanzien van de gezondheid van de mens. Je kunt een E-nummer dus zien als een garantie van de Europese autoriteit voedselveiligheid (EFSA).
Deze instantie controleert alle stoffen en bekijkt of ze veilig kunnen worden gebruikt. Ook beslist de wet hoeveel toevoeging er mag worden gebruikt en in welke producten. Pas wanneer een stof na onderzoek ongevaarlijk blijkt te zijn en in alle Europese landen wordt toegelaten, krijgt een stof het E-nummer toegewezen.
Verschillende categorieën toevoegingen
De E-nummer zijn in de eerste instantie onderverdeeld in verschillende categorieën.
Dit maakt het voor de consument makkelijk om snel in de gaten te hebben met wat voor toevoeging we te maken hebben en wat deze voor invloed op onze gezondheid kan hebben.
100 tot en met 199
Zo hebben we de E100 tot en met E199 codes. Deze staan voor kleurstoffen.



Kleurstoffen maken een product aantrekkelijker. Mensen willen nu eenmaal liever een rode pastasaus dan een blanke saus.
Spaghetti hoort nu eenmaal gegeten te worden met een rode saus. Daardoor wordt er vaak gebruik gemaakt van een rode kleurstof.
De meeste kleurstoffen worden chemisch geproduceerd. Goed voor de gezondheid zijn deze dus niet, tenminste als je er veel van zou nuttigen. Bij E-nummer 100 tot en met 199 is het dus best opletten geblazen. Dit worden ook wel azo kleurstoffen genoemd.
200 tot en met 336
De volgende categorie zijn de nummers 200 tot en met 337. Deze categorie verlengen de houdbaarheid. Hier praten we over conserveringsmiddelen en voedingszuren. Deze stoffen worden veel toegevoegd aan producten met een korte houdbaarheid.
Door toevoeging wordt de houdbaarheid verlengt. Producten waar we deze E-nummers in terug vinden zijn bijvoorbeeld vlees, kaas en andere zuivelproducten. De houdbaarheid van een product is uiteraard erg belangrijk voor de producent.
Voedingszuren daarentegen verlagen de zuurgraad van levensmiddelen en voorkomen dat een product uitdroogt en verkleurt. Deze voedingszuren komen je als voorbeeld tegen in babyvoeding en azijn.
Maar ook ascorbinezuur (vitamine C) valt in deze categorie.
337 tot en met 399
De nummers 337 tot en met 399 staan voor de categorie antioxidanten.
Antioxidanten worden toegevoegd aan levensmiddelen en cosmetica om de oxidatie van zuurstof tegen te gaan.
Hierdoor worden de producten ook weer langer houdbaar. Een belangrijk stofje dus.
400 tot en met 499
Een nieuwe categorie is de E-nummer 400 tot en met 499, welke staan voor emulgatoren en verdikkingsmiddelen.



Deze emulgatoren stabiliseren de bereiding van producten en zorgen ervoor dat voedingsstoffen beter te vermengen zijn.
Neem een voorbeeld aan vet met water. Ook zorgen deze stoffen er voor dat producten vettiger of vochtiger blijven.
Naast levensmiddelen worden deze categorie ook gebruikt in medische producten. In hoestpastilles vind je ze bijvoorbeeld terug. Verdikkingsmiddelen binden water en zorgen er voor dat een product dikker wordt, zoals in soepen en sauzen.
500 tot en met 599
Dit is een categorie apart. De nummers 500 tot en met 599 staan namelijk voor zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen.
Eigenlijk zegt de naam al genoemd waar ze voor dienen. Zuurteregelaars, te vinden in onder andere alcoholische dranken, drop en pindakaas, kan de zuurtegraad in producten beïnvloeden.
Hierdoor wordt het product smakelijker. Antiklontermiddelen gaan het verklonteren tegen en vinden we bijvoorbeeld terug in zout.
Tot slot hebben we dan nog de rijsmiddelen. Deze worden gebruikt in producten die moeten rijzen zoals brood en ander deeg. Deze rijsmiddelen zijn van chemische aard.
600 tot en met 699
Deze E-nummers komen het meeste voor in producten. Ze versterken de smaak van een product, waardoor wij het veel liever kopen.
Neem nu bijvoorbeeld de E621. Deze smaakversterker vinden we in heel veel producten die we bijna dagelijks gebruiken.
Chips, koekjes, frisdrank of chinees eten, ze bevatten allemaal E629. Ook ve tsin is een veel voorkomend e nummer i deze categorie. Deze stof wordt veel gebruikt in Chinees voedsel.
Ook in veel kant-en-klaar maaltijden en kruidenzakjes vinden we smaakversterkers terug. Deze stoffen werken eetlust bevorderend en wekken meer eetlust op. Iets wat voor de fabrikant natuurlijk zeer wenselijk is.
900 tot en met 1520
De laatste categorie op dit moment zijn de nummers 900 tot en met 1520. Oftewel de hulpmiddelen en zoetstoffen.
Onder hulpmiddelen vallen stoffen die een product vooral mooier maken. Een voorbeeld hiervan is glansmiddel wat gebruikt wordt in chocolade.
Zoetstoffen zijn een vervanging van natuurlijke suikers, om toch een zoete smaak te verkrijgen. In veel light producten, zoals cola light, zit aspartaam. Aspartaam e951 is een bijvoorbeeld een suikervervanger.
Veel consumenten nemen aan dat light producten beter zijn omdat er geen suiker in zit, echter het gevaar zit wel nog steeds in de toevoeging van aspartaam en andere zoetstoffen. Te veel light drinken is dus zeker geen goed voor de gezondheid.
Leer de E-nummers kennen
Op internet zijn er genoeg websites die de E-nummers hebben gepubliceerd, het is dan ook geen publiekelijk geheim. Het is dus zeker niet zo dat een product gezonder wordt door het toevoegen van e-nummers.
Voor degene die liever met hun telefoon op de hoogte blijven, zijn er zelf verschillende apps te downloaden, waarin je snel en gemakkelijk de toevoegingen opzoekt die je op een verpakking tegenkomt. De plaats van het e-nummer zal je terugvinden op het etiket van een product waar je ook de voedingswaarden kunt terugvinden.
Zo weet je altijd wat er in jouw product zit en kun je aan de hand hiervan kiezen voor een gezonde of een nog gezondere voeding.
In ieder geval is het zo dat een e nummer alleen wordt verstrekt in de European Food Safety Authority zijn goedkeuring dient te verlenen voordat er een nummer wordt toegekend.