Zeggen dat je een emotie-eter bent, doen we al snel. Simpelweg omdat we denken dat dit ons een vrijbrief geeft om lekker te snoepen als we ons niet goed voelen. Maar emotie eten is ontzettend slecht voor je lichaam.
Niet alleen voor je gewicht, maar ook voor je bloedsuikerspiegel. Maar hoe weet je nu eigenlijk of je echt een emotie eter bent? Herken jij jezelf in de volgende signalen, grote kans dat je dan dus inderdaad een emotie eter bent.
Inhoudsopgave
1. Knabbelen geeft rust
Ben jij iemand die rust vind in het knabbelen op een koekje of een handjevol chips?
Sommige mensen vinden rust als ze iets in hun mond hebben en ergens op kunnen kauwen.
Het gevoel van kauwen geeft op dat moment rust. Is dit ook voor jou het geval, neem dan eens een handje noten of een stukje fruit. Je kunt er ook voor kiezen om op een wortel of stukje komkommer te knabbelen.
Dit geeft dezelfde innerlijke rust maar is veel gezonder voor je lichaam. Op deze manier is er sprake van gezond emotie eten.
2. Eten uit blijheid
Niet alleen voor eten geldt deze uitspraak, maar ook voor drinken. Hoe vaak nemen we er niet een borrel op als een opdracht goed is afgerond.



Of we gaan gezellig met het team uit eten als het doel is bereikt?
Precies, veel mensen gaan eten eten of drinken uit blijdschap. Je bent een emotie eter. Maar dit hoeft niet altijd slecht te zijn.
Je kunt ook prima proosten met een spa blauw en tijdens het eten kiezen voor iets gezonds.
3. Eten bij verdriet
Emotie eters die naar eten grijpen bij verdriet is een ander verhaal. Maar vreemd zal de emotionele eetbui je vast niet in de oren klinken. Verdriet is waarschijnlijke de meest voorkomende reden van emotie eten.
Ken je het gevoel dat je slecht in je vel zit en die zak chips of die heerlijke chocoladetaart je meteen weer een beter gevoel gaf?
Inderdaad is dat hetgeen er gebeurt bij emotie eters. In die situatie probeer je de emoties weg te eten. Soms er aan toe geven dat je dat stukje taart nodig hebt is helemaal niet erg.
Maar kies dan wel voor een klein stukje, ook al roept je lichaam dat het een groot stuk wil. Zorg er daarnaast ook voor dat het niet een dagelijks gebeuren wordt. Wanneer dit wel het geval is, ga dan op zoek naar een vervanging of zoek hulp.
Een goede oplossing is dan ook om zelf jouw taart te gaan bakken. En gebruik hiervoor dan een product zoals Sukrin, zodat je in ieder geval niet al die suiker binnenkrijgt. Een andere suikervervanger die je hier ook kan gebruiken is het calorievrije erythritol.
4. Eten verzadigt niet
Wanneer je niet lekker in je vel zit zal je merken dat wanneer je iets eet, je het gevoel hebt dat het niet vult. Je raakt niet verzadigd.



Het gevolg hiervan is dat je maar door blijft eten. Je kent in die situatie geen stop. Zeker als het om iets lekkers gaat.
Wanneer je dit gevoel hebt, maak dan een afspraak met jezelf. Schep je bord vol, neem een schaaltje chips of een handje vol snoepjes.
En zeg dan tegen jezelf dat wanneer het op is, het ook echt op is.
Ook al liggen er nog 3 zakken chips in de kast en verkoopt de winkel nog veel meer. Op is gewoon op. Deal met deze constatering, hoe moeilijk dit ook kan zijn.
5. Eten lucht op
Emotie eters ervaren vaak dat wanneer ze wat eten, dit oplucht. Maar eigenlijk houd je gewoon jezelf voor de gek.
Doordat je iets eet ben je afgeleid van het probleem waar je op dat moment mee zat. Je hebt letterlijk even iets anders aan je hoofd en geen tijd of energie om aan het probleem te denken.
Helaas is dit geen oplossing, want wanneer je bent uitgegeten, of soms uit gesnoept, is het probleem er nog steeds.
Zorg dus dat je een andere manier vindt om het probleem op te lossen en dat je niet kiest voor een tijdelijke oplossing in de zin van eten.
6. Je eet om af te leiden
Er zijn momenten dat je iets eet omdat je het gevoel hebt dat het afleid, zoals bij problemen, of omdat het zo hoort. Eten leidt af, maar dit is echter maar van korte duur.
Denk maar aan die zak chips bij de film. Had je nu echt honger waardoor je die zak hebt gepakt, of was het gewoon dat er bij een film een zak chips hoort? Ook in dat geval is er sprake van emotie eten.
Stel jezelf die vraag voor je iets pakt en wees vooral eerlijk tegen jezelf. Je zult zien dat je de zak chips vaker pakt omdat het knapperig en lekker is, dan dat je echt honger hebt. Op deze momenten kun je natuurlijk ook kiezen voor een gezonde snack als komkommer reepjes, dan wel niet met een gezonde dipsaus.
7. Over eet je zelf niet
Deze zal waarschijnlijk niet voor iedereen herkenbaar zijn, maar we gooien hem er toch tussen.
Ken je dat moment dat je op een feestje staat waar je niemand kent en je uit, misschien wel verveling, maar aan de toastjes en andere hapjes op de tafel begint.
Voor je het weet heb je een hele schaal naar binnen gewerkt en besef je dit niet eens omdat je er niet bewust van hebt genoten.
De oplossing? Zoek iemand waar je een praatje mee kan maken. Als je praat heb je namelijk geen tijd om te eten. Je zult zien dat dit helpt bij emotie eten.
Onze aanbeveling
Ken je ook het geval dat je eigenlijk helemaal geen honger of trek had, maar omdat iemand erover begint te praten je opeens wel trek hebt. Of je ziet iets op een tv reclame voorbij komen waardoor je ineens enorme trek krijgt in een snack of iets zoets?
Normaal gesproken kiezen mensen in dit soort situaties vaak voor iets ongezonds en vooral ook iets zoets. Zoals hierboven al aangegeven, gebruik eens een ander product dan geraffineerde suiker. Met de zoete smaak van xylitol kan je ook snel iets zoet bereiden.
Gezond snoepen kan ook lekker zijn
Eten is daardoor vaak iets wat we doen vanuit een andere reden dan dat we echt honger hebben. Zorg daarom voor afleiding om dit te voorkomen. Ga bijvoorbeeld gewoon een stukje wandelen of fietsen om je gedachten bij eten weg te houden. Dit werkt echt.
Er is niets mis met lekker eten. Maar je moet dit niet de hele dag doen.