Snoepen doen we allemaal. Als klein kind begint het al met een snoepje wat je krijgt als beloning, later snoepen we vaak als tussendoortje of omdat we trek hebben en geen tijd of zin om eten klaar te maken. En dan gaat het vaak niet om gezond snoepen.
Gezond? Nee absoluut niet! De meest voorkomende snacks en tussendoortjes die we snoepen zijn ongezond en bestaan uit zoete snoepjes, koekjes en chips. En zelfs de zure snoepjes bevatten nog steeds veel suiker en zijn dus nog altijd ongezond. Tijd voor verandering dus!
Waarom snoepen we eigenlijk?
Al van baby af aan hebben de meeste een voorkeur voor zoetigheid. Elk kind houdt van koek en snoep. Dit is grotendeels aangeleerd. We kregen vaak als kind zijnde al een snoepje als beloning en dat zijn we niet verleerd. Zelfs in potjes babyvoeding zit al veel suiker verwerkt. We zijn het dus gewend om veel suiker tot ons te nemen. En helaas niet zoveel gezond snoepen.
We worden continue in de verleiding gebracht
Later op school worden we vaak in de verleiding gebracht met snoepautomaten en allerlei lekkers bij de kantine. Suiker zorgt ervoor dat we direct energie krijgen en ons dus energieker voelen en weer even door kunnen.
Ook heeft chocolade het effect op de hersenen dat we ons beter kunnen concentreren. Het lichaam vraagt dus steeds om suiker. Echter is suiker ook weer zo uitgewerkt, waardoor je opnieuw zult verlangen naar een nieuw snoepje. Daarom snoepen we. Af en toe snoepen is natuurlijk prima. Zo lang je het maar met mate doet en afwisselt met gezond snoepen.
Suikerverslaving
Dat suiker niet goed is voor onze gezondheid weten we inmiddels echt wel. Suikers bevatten niet alleen veel calorieën maar hebben nog veel meer slechte invloed op de gezondheid. Denk bijvoorbeeld eens aan de kans op het ontwikkelen van diabetes type 2. Maar dat ene snoepje kan toch geen kwaad? Zeker wel. Er zit in veel meer producten suiker dan je zou verwachten. Kijk maar eens naar de inhoud van een product.
Veel producten bevatten verborgen suiker
Wanneer je erop gaat letten zal je versteld staan van waar je toegevoegde suiker in terug vindt. Omdat we het vaak niet weten krijgen we per dag meer suiker binnen dan je zou verwachten.
Uit onderzoek is ook gebleken dat kinderen stelselmatig meer suiker binnen krijgen als volwassenen. Het lichaam blijft vaak om suiker roepen. Even weer die energiekick en we kunnen er weer tegenaan.
De energiekick is erg snel uitgewerkt
Helaas werkt die kick maar kort en kom je al snel in een suikerdipje terecht, waarbij je lichaam opnieuw roept om die energie.
Maar hoe kom je dan van die suikerverslaving af? Jezelf deprogrammeren. Afkicken van de suiker en je hersenen aanleren dat gezond snacken ook lekker kan zijn. Er zijn hele goede alternatieven als je gezond wilt snoepen. Vervangers die lekker en gezond zijn en dus bijdragen aan een leven zonder ongezonde snoepjes.
Natuurlijke zoetstoffen in plaats van suiker
Je kan tegenwoordig ook kiezen voor suikervrij snoep. De keuze wordt steeds groter en bovendien is de smaak bijna niet meer te onderscheiden van snoep met suiker.
Veel suikervrij snoep wordt gezoet met zoetstoffen zoals xylitol of erythritol. Dit zijn beide zoetstoffen die tot de groep van polyolen behoren. Dit zijn natuurlijke zoetstoffen die per definitie niet zoeter zijn dan suiker. Bovendien hebben deze zoetstoffen geen, of veel minder invloed op de bloedsuikerspiegel.
In onze opinie zijn erythritol en xylitol dan ook goede alternatieven voor tafelsuiker. Persoonlijk zijn wij geen voorstander van kunstmatige zoetstoffen. Dan ga je als het ware het ene slechte met het andere vervangen.
Zelf je eigen snacks maken
De beste oplossing is om zelf jouw snacks te maken. Op deze manier weet je precies wat voor een ingrediënten je gebruikt. Maar maak bijvoorbeeld ook jouw eigen jam en dat met een suikervrije geleisuiker. U zult verbaasd zijn over de smaak en zeer zeker gezond snoepen.
Zeker wanneer je vers fruit gebruikt zal deze nog veel beter smaken dan jam uit een potje, die doorgaans boordevol suiker zit.
8 gezonde alternatieven om te snoepen
Een gezond alternatief kan zeker ook lekker zijn. En met de juiste keuze krijg je bovendien ook nog eens vitamines en mineralen binnen. Bijvoorbeeld door de juiste soorten fruit en groente in stickvorm te eten. Dan ben je echt gezond bezig en help je jouw lichaam te ondersteunen met het binnenkrijgen van de voedingsstoffen die je nodig hebt. Dit onder het mom van wel gezond en toch lekker.
Walnoten
Walnoten zijn de koplopers onder de gezonde noten. Met slechts 6 gram koolhydraten per 50 gram walnoten zijn ze een gezond alternatief voor het tussendoor koekje. Bovendien bevatten ze Omega-3 vetzuren en koper. Neem wel de ongezouten versie, zout krijg je immers al genoeg binnen op een dag.
Naast walnoten zijn ook cranberry`s erg gezond. Maar helaas niet zo zoet. Eventueel zou je deze kunnen besprenkelen met de Green Sugar icing.
Hard gekookte eieren
Als we aan eieren denken, dan denken we vaak aan het ontbijt of eieren verwerkt in een frisse salade. Echter zijn hardgekookte eieren ook een prima snack voor tussendoor. Een ei zit boordevol gezonde eiwitten.
Ze zijn prima te bewaren in de koelkast, je kunt ze dus gemakkelijk in het voren koken en er naar grijpen wanneer je trek hebt. Met een beetje zout en/of peper is het hardgekookte ei een prima snoep alternatief. Bovendien bevatten eieren weinig calorieën.
Gedroogde pruimen
Een gezonde snack zijn gedroogde pruimen of ander gedroogd fruit. Ze geven je direct een energie boost. Gedroogde pruimen bevatten helaas wel fructose, maar zijn ook heel erg rijk aan vezels waardoor het suiker maar langzaam door het lichaam wordt opgenomen.
Je bloedsuikerspiegel zal geen piek vertonen en je houdt langer een vol gevoel. Gedroogde pruimen geven je dus een voorraadje voor langere duur. Ook hebben pruimen de eigenschap dat ze je een hoger verzadigd gevoel geven en minder effect hebben op je bloedsuiker dan suikerarme koekjes.
Griekse Yoghurt
De laatste jaren zijn steeds meer consumenten overgestapt naar Griekse yoghurt als vervanger van de Hollandse variant. Deze Griekse yoghurt is zacht van smaak en veel romiger.
De yoghurt laat men namelijk eerst uitlekken zodat er een dikke, romige substantie overblijft, welke twee maal zoveel eiwitten bevat als de normale yoghurt. Bovendien is yoghurt goed voor de botten door de calcium die er in zit en de goede bacteriën die bijdragen aan een gezonde darmflora maken het een samen een gezond tussendoortje.
Eventueel kun je de yoghurt combineren met walnoten of stukjes gedroogde pruimen.
Groenten met een dipje
Het eerste waar je waarschijnlijk aan denkt bij gezond snoepen zijn stukjes groenten. Reepjes wortel en selderij lenen zich hier inderdaad uitstekend voor. Maar een dipje is ook wel erg lekker natuurlijk, alleen vaak ongezond. Een dipsausje die wel heel gezond is, is hummus.
Hummus is een pasta-achtige substantie die gemaakt wordt uit kikkererwten en tahin. De kikkererwten zijn rijk aan eiwitten en bevatten geen vetten waardoor ze een prima dipje vormen. Bovendien hebben kikkererwten de eigenschap dat ze voor een verzadigd gevoel zorgen waardoor je minder snel weer gaat snoepen.
Een handje rozijn
Een gezonde snack welke we ook vaak aan kinderen geven zijn de rozijntjes. Wie kent niet de kleine, rode doosjes van Sultana? De gedroogde rozijntjes zijn nog steeds een prima tussendoortje. Ook goed te combineren met de Griekse yoghurt.
Olijven
Olijven zijn een prima snoepje om ook op tafel te zetten met een feestje. Je kunt ze zo eten of met een klein beetje knoflookpoeder. Net iets anders, maar nog steeds super gezond. Helaas zijn olijven niet zo heel goedkoop, maar wel een luxe snoepje voor tussendoor.
Smoothies
Wanneer je trek hebt maar het is nog geen tijd om te gaan eten, dan is een smoothie een prima oplossing. Misschien wel de beste oplossing. Bovendien kan op deze manier gezond snoepen ook samengaan met zoet snoepen.
Ze zijn gemakkelijk te maken en erg voedzaam. Bovendien kun je steeds weer een nieuwe variant bedenken met de groenten en fruit wat je al in huis hebt. Van fruit zoals aardbeien en mango kan je eenvoudig overheerlijke smoothies maken.
Kijk echter uit met fruit uit blik. Deze zijn vaak op smaak gebracht met fruitextracten en vruchtenconcentraat.
Ook kinderen die het fruit niet willen eten omdat er een bruin vlekje op zit zullen van een smoothie smullen. Een smoothie kan ook prima dienen als maaltijdvervanger door dat hij erg voedzaam is. Voeg wat Griekse yoghurt, kwark of sojamelk toe en je hebt een heerlijke, romige smoothie.
En wil je een lekker zoete smaak? Gebruik dan een schepje Green Sugar of een van de suikeralternatieven van Sukrin. Op die manier krijg je toch een lekker zoet smaak, maar dan zonder calorieën of andere nadelige gevolgen van suiker.