februari 9, 2018 Koolhydraten waarvan suikers

Koolhydraten waarvan suikers

Koolhydraten waarvan suikers

Koolhydraten waarvan suikers

Koolhydraten waarvan suikers is iets wat je op veel, of bijna alle etiketten met voedingswaarden tegenkomt.

Niet alle koolhydraten zijn per definitie slecht. Het is dus erg belangrijk om erop te letten welke koolhydraten een product bevat.  Uw  lichaam heeft koolhydraten nodig om u van energie te voorzien, maar dan  wel de juiste koolhydraten.

Wat is nu het verschil tussen koolhydraten en suiker en waar nu op te letten?

Koolhydraten waarvan suikers, hoe zit dat nu?

Suiker, vezels en zetmeel behoren allemaal tot de koolhydraten. De eigenschap van koolhydraten is dat deze worden omgezet in glucose. De manier waarop en hoe snel dit gebeurt bepaalt of een koolhydraat goed of slecht is. 

Koolhydraten voorzien uw lichaam van energie en zijn daarom noodzakelijk. Echter is het van belang om de juiste koolhydraten uit voedzame producten binnen te krijgen.

Goede en slechte koolhydraten

Koolhydraten komen van nature voor in vele verschillende soorten levensmiddelen. Denk hierbij aan fruit en groenten.

Koolhydraten veroorzaken in verschillende mate een schommeling in de bloedsuikerspiegel. Hoe constanter uw bloedsuikerspiegel des te beter dit is. De manier waarop koolhydraten uw bloedsuikerspiegel beïnvloeden verschilt enorm. Er bestaan "langzame" en "snelle" koolhydraten.

De "snelle koolhydraten" zijn de koolhydraten die zoveel mogelijk moeten worden beperkt, aangezien deze grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel veroorzaken. Suiker is het voorbeeld van snelle koolhydraten.

De "langzame koolhydraten" komen veel voor in producten die over het algemeen als gezond worden beschouwd. Denk hierbij aan volkoren producten maar ook producten zoals quinoa, fruit en groenten.

Het wordt aanbevolen om uw koolhydraten te halen uit voedzame producten. Deze producten leveren naast goede koolhydraten ook een heel scala aan andere gezonde voedingsstoffen.

Koolhydraatrijke producten zonder, of met  zeer weinig voedingsstoffen, kunt u het beste zoveel mogelijk vermijden. 

De snelle koolhydraten vindt u veelal in producten die als ongezond worden beschouwd. Denk hierbij aan snoep, frisdranken en andere zoetigheden. Deze producten geven direct een grote schommeling in uw bloedsuikerspiegel en bevatten over het algemeen geen andere voedzame voedingstoffen. 

Koolhydraten waarvan suikers

Dit is een belangrijk gegeven. Laat u  niet direct afschrikken als er koolhydraten in een product zitten. Erythritol bevat bijvoorbeeld wel koolhydraten, maar behoort niet tot de groep suiker. 

Het is zelfs zo dat de koolhydraten in erythritol niet tot de netto-koolhydraten behoren. Daarom kunt u Edulcorem erythritol prima in een koolhydraatarm dieet gebruiken.

Kijk dus altijd even goed op een etiket waaruit de koolhydraten precies bestaan.

Voor betrouwbare informatie over koolhydraten is het voedingscentrum altijd een goede bron. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *