Een schommelende bloedsuikerspiegel komt door onregelmatig of verkeerd eten. Dat is wat vaak wordt gedacht.
Dit is echter slechts één van de mogelijke oorzaken..Een sterk schommelende bloedsuikerspiegel kan bijvoorbeeld ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld stress en spanning.
Voor diabetespatiënten is een schommelende suikerspiegel erg vervelend. Maar ook voor een ieder ander kunnen teveel schommelingen schadelijk zijn voor je lichaam. We hebben 5 tips voor je verzameld die deze schommeling tegen kunnen gaan.
De gevolgen van een te hoge of te lage bloedsuikerspiegel
Voordat we verder gaan met onze tips, eerst wat achtergrond over de gevolgen van een schommelende bloedsuikerspiegel.
Koolhydraten worden in het lichaam door de aanwezigheid van insuline omgezet in glucose. Vervolgens dient de glucose ervoor te zorgen dat jouw lichaam voldoende energie krijgt.
Zowel teveel als te weinig suiker in je bloed kan vervelende gevolgen hebben. Een te lage bloedsuikerspiegel kan leiden tot hartkloppingen, trillingen en je kan zelfs flauwvallen.
Een verhoogde bloedsuikerspiegel kan weer leiden tot diabetes type 2. Het is dan ook zaak indien er sprake is van een hoge bloedsuikerspiegel, om hier snel actie op te ondernemen.
Hoe meet je de bloedsuikerspiegel?
Hiervoor wordt het niveau van de glucose in het bloed bepaald. Om de bloedsuikerspiegel te bepalen dien je dus bloed te prikken. Diabetici dienen dit dan ook regelmatig te doen.
De minimum en maximumwaarde van de glucose
Het is normaal dat er enige schommeling optreed in de bloedsuikerspiegel. Op het moment dat je iets hebt gegeten zal deze omhoog gaan. En na verloop van tijd zal deze dan weer dalen.
Het is daarom van groot belang om het moment van het prikken van het bloed in de gaten te houden. Naargelang van het moment van bloedprikken gelden er verschillende normwaarden. Per dag, mede afhankelijke van het tijdstip van testen, kan de waarde verschillen. Een schommelende bloedsuikerspiegel is normaal, maar deze dient wet tussen de minimum en maximum waarde te blijven.
Maximumwaarde bij nuchter bloedprikken
Algemeen wordt er aangenomen dat de waarde van de glucosespiegel tussen de 4 en 6,9 mmol/l zou moeten liggen. Dit zijn de waardes die door het diabetes fonds worden gehanteerd. Omdat je `s nachts geen voedsel binnenkrijgt, zal in de ochtend de waarde het laagste zijn.
Maximumwaarde bij niet-nuchter bloedprikken
Hier wordt er veronderstelt dat er bij een waarde van minder dan 7,8 mmol/l geen sprake is van diabetes. Bij een waarde van tussen de 7,8 en 11 is het onduidelijk.
Er zal dan waarschijnlijk worden gekozen om een nieuwe test uit te voeren, om meer duidelijkheid te verkrijgen. Bij een waarde van boven de 11 is er sprake van diabetes.
Wat is de meeteenheid mmol
Mmol staat voor millimol. Dit is gelijk aan 0,001 liter. Dit geeft wel aan dat het om erg kleine hoeveelheden gaat, waardoor een test zeer nauwkeurig dient te worden uitgevoerd. Dit wordt dan ook in een laboratorium gedaan.
Onze tips om een schommelende bloedsuikerspiegel te voorkomen
Nu je iets meer weet over de verschillende achtergrond van de bloedsuikerspiegel, wordt het tijd om onze tips te bespreken om de schommeling van de bloedsuikerspiegel te beperken.
1. Verminder stress
Zoals al eerder genoemd kan teveel stress ook een schommeling in je bloedsuikerspiegel veroorzaken. Op stressmomenten wordt er extra glucose aangemaakt door je lichaam, wat deze verhoging in de suikerspiegel veroorzaakt.
Hiermee bereid je lichaam zich voor om te vluchten of te vechten, hetgeen een natuurlijk afweersysteem is.
Als je van stress last hebt, ga in dat geval meer bewegen! Je verbrand hiermee glucose, waardoor je suikerspiegel daalt. En bovendien ontspan je er ook nog van.
2. Zorg voor voldoende slaap
Voldoende nachtrust is belangrijk voor je hormoonhuishouding. Als je te weinig nachtrust krijgt heeft dit effect op bijna alles in je lichaam. Maar ook op je suikerspiegel.
De trek in snelle suikers, zoals een reep chocolade of blikje energydrank, is groter en je geeft er eerder aan toe. Goed slapen dus! Dit helpt bij het voorkomen van een schommelende bloedsuiker.
3. Begin in de ochtend eiwitrijk
Een ontbijt met veel eiwitten is goed voor je gesteldheid en je lichaam. Eiwitten werken verzadigend en zorgen hierdoor dus voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Doordat je bij het ontbijt al begint met eiwitten, heb je hier de hele dag profijt van..
Eiwitten kun je tot je nemen door natuurlijk een eitje te eten bij het ontbijt, maar ook in yoghurt, noten en zaden vind je genoeg eiwitten.
Als je niet van ontbijten houd, kun je er ook voor kiezen om een smoothie te nemen met wat eiwitpoeder. Hierdoor krijg je hetzelfde effect en hoef je toch geen heel ontbijt om naar binnen te werken. Smoothies maak je eenvoudig van verschillende soorten fruit en wat yoghurt.
4. Voorkom een teveel aan snelle koolhydraten
Snelle koolhydraten worden ook vaak enkelvoudige of simpele koolhydraten genoemd. Het kenmerk van dit type koolhydraten is, dat door het eten hiervan, de bloedsuikerspiegel snel stijgt. Hierdoor krijg je weer een kortstondig gevoel dat je over meer energie beschikt.
Het lichaam reageert hier echter ook op. En wel door insuline aan te maken. Hierdoor zal de suikerspiegel weer dalen.
Doordat het een kortstondig effect betreft, worden het snelle koolhydraten genoemd. De energie opleving is slechts van korte duur.
Je zal merken dat je ook snel weer honger of trek zal hebben. Producten die bekend staan om zijn snelle koolhydraten zijn bijvoorbeeld, witte rijst, wit brood en producten met veel suiker, zoals koekjes of snoepjes.
Suiker is al helemaal een snelle koolhydraat. Het gebruik van suiker zou je dan eigenlijk ook zoveel mogelijk dienen te beperken. Er zijn inmiddels meer dan voldoende alternatieve zoetstoffen beschikbaar, zoals erythritol maar ook xylitol.
5. Zorg voor gezonde voeding - let op toegevoegde suikers
Voeding is erg belangrijk. Het is uiteindelijk de brandstof voor het lichaam. Het rare is echter dat er best wel veel mensen zijn die bij het tankstation kiezen voor premium brandstof, maar in de supermarkt niet altijd voor de beste en gezondste producten kiezen. Je zou eigenlijk dienen kiezen voor producten met goede vetten en eiwitten.
Veel producten in de supermarkt bevatten namelijk onnodig veel suiker. Dit wordt ingegeven door het feit dat suiker een erg goedkope grondstof is. Bovendien heeft het de eigenschap dat je hiermee de smaak van een product eenvoudig kan verbeteren. Suiker heeft nu eenmaal een frisse en zoete smaak. Maar dit kan snel een schommelende bloedsuikerspiegel veroorzaken.
Toch zijn er ook voldoende producten waar suiker aan wordt toegevoegd, wat eigenlijk helemaal niet noodzakelijk is.
En als er toch al zoetstof zou moeten worden toegevoegd, dan zou het beter zijn om bijvoorbeeld gebruik te maken van stevia suiker.
Slotconclusie
Het ontwikkelen van diabetes heeft zeker een erfelijke achtergrond en ook ouderdom speelt een rol. Dat neemt niet weg dat je zelf ook invloed hebt, door gezond te leven en gezond te eten. Hiermee voorkom je ook een te sterk schommelende bloedsuikerspiegel.
Het is niet zo dat een keertje ongezond eten direct vervelende gevolgen zal hebben. Maar doe je dit regelmatig dan kan het op den duur wel een probleem worden.
En dan is het vervelende dat op het moment dat je jezelf realiseert dat je gezonder had moeten leven of eten, dat het eigenlijk al te laat is.