november 16, 2018 stevia plant

Stevia plant – De 7 voordelen voor uw gezondheid.

Het aantal patiënten met diabetes neemt vanwege verschillende factoren, met de dag toe. De bladeren van de stevia plant, gebruikt als zoetstof in de dagelijkse voeding kan helpen bij het voorkomen van diabetes.

Dit artikel geeft u een gedetailleerde beschrijving van de natuurlijke zoetstof stevia. Stevia wordt verkregen uit de bladeren van de stevia plant en is vele malen zoeter dan suiker. Stevia kunt u terugvinden in de verschillende Green Sugar producten zoals de kristal, poeder en geleisuiker en ook bijvoorbeeld in de Sukrin en Sukrin gold.

De historie van de stevia plant.

Stevia is een suikervervanger die wordt verkregen uit de bladeren van de stevia-plant. Stevia rebaudiana wordt vooral gekweekt in Zuid Amerika en dan met name Paraguay en Brazilië. De stevia plant wordt al meer dan 1500 jaar door met name Zuid-Amerikanen gebruikt. Ook in Japan is stevia al jarenlang erg populair.

De plant is vernoemd naar een professor in plantkunde aan de universiteit van Valencia, Pedro Jaime Esteve.

De stevia plant, ook wel stevia rebaudiana bertoni genoemd en is ook bekend als zoet blad, honingblad of suikerblad. Dit omdat de bladeren een zeer zoete smaak hebben. De plant groeit, in volle grond, op een temperatuur van ongeveer 30 tot 32 graden Celsius en vereist ook jaarlijks ongeveer 150 cm regenval voor een optimale groei. De stevia plant moet vorstvrij overwinteren anders gaat deze plant niet overleven..

Het is een vaste plant die ongeveer 80 cm hoog wordt. Grond met compost of teveel meststoffen is niet geschikt. De wortels van de stevia plant zullen dan te zwak worden waardoor de plant naar een paar weken om zal vallen. U zult de plant dan weer moeten vervangen.

Eigenschappen van stevia

 • De zoetheid van het steviablad is groter dan normale suiker vanwege de samenstelling en aanwezigheid van steviolglycosiden.
 • Het bevat NUL-calorieën, omdat het lichaam de aanwezige glycosiden niet metaboliseert.
 • Het is niet fermenteerbaar.
 • Het heeft een lange houdbaarheid
 • Stevia is hittebestendig en PH-stabiel.
 • Bij hogere concentraties,heeft het een bittere smaak
 • Stevia behoort niet tot degroep van polyolen, zoals de zoetstoffen xylitol of erythritol.

Hoe wordt de stevia zoetstof verkregen vanuit de  stevia plant?

Het proces van het verkrijgen van stevia van omvat verschillende stappen. Het steviolglycosiden extract van de stevia plant geeft de zoete smaak. De smaak van de stevia is gebaseerd op de kwaliteit van de steviabladeren. Het proces van verkrijging van stevia is als volgt:

 1. Het begint met het verzamelen en drogen van de bladeren van de steviaplant Deze worden vaak verkregen van verschillende stevia boeren.
 2. Extractie van de zoete smaak. De zoetheid ontstaat door een verbinding, waarbij de steviolglycosiden worden geëxtraheerd door de gedroogde stevia bladeren onder te dompelen in warm water.
 3. Filtratie. Bij deze stap worden de ongewenste delen van de bladeren gefilterd door een reeks van filters. De niet nader genoemde deeltjes worden er uitgefilterd met behulp van mechanische filters. Om een ​​zuivere concentratie van steviolglycosiden te verkrijgen, wordt ethanol van een voedselkwaliteit toegevoegd. Dit omdat onzuiverheden de glycosiden kunnen besmetten hetgeen de smaak zal beïnvloeden
 4. Dit is de stap van concentratie waarbij, bij lagere druk met een verhoging van de temperatuur, de ethanol snel en effectief wordt verdampt.
 5. Bij deze stap  wordt het geconcentreerde mengsel van steviolglycoside en ethanol gedroogd. Hierbij wordt warme en schone lucht gebruikt, waarbij de steviolglycosiden zullen kristalliseren tijdens het drogen. Dit proces wordt sproeidrogen en kristallisatie genoemd.
 6. Uiteindelijk blijven er zuivere kristallen van steviolglycoside over, die kunnen worden gebruikt als een zoetstof. De ethanol is uiteindelijk volledig verdwenen uit de steviolglycosiden en er blijft pure stevia over, klaar voor gebruik.

Voordelen van het gebruik van stevia

Stevia en de bloedsuikerspiegel.

 • Stevia verlaagt de bloedsuikerspiegel.
 • Het vermindert bovendien ook de opname van glucose in de darmen.
 • Chlorogeenzuur vermindert de enzymatische conversie van glycogeen naar glucose en dit helpt de glucosespiegels in het bloed te verlagen.
 • Stevia bevat stevioside, een niet-koolhydraat glycoside verbinding die de functie van insuline verbetert en daardoor de bloedglucosespiegels verlaagt.

Door bovengenoemde redenen wordt stevia  beschouwd als een van de beste alternatieven voor diabetespatiënten omdat het de bloedglucosespiegel niet verhoogt..

Het helpt bij gewichtsverlies.

 • Stevia helpt bij het afvallen, omdat het nul calorieën bevat.
 • Je kan bijvoorbeeld van snoep of andere zoetigheden genieten zonder je zorgen te maken over de calorieën en zonder dat de smaak en zoetheid veranderen.

Beheersing van de bloeddruk.

 • Diastolische en systolische bloeddruk worden lager bij gebruik van stevia.
 • Stevia helpt ook bij linkerventrikelhypertrofie, een vergroot hart dat wordt veroorzaakt door een verhoogde bloeddruk.
 • Stevia vermindert de belasting van het cardiovasculaire systeem door de bloedvaten te ontspannen, de urine-uitscheiding te verhogen en de natrium afstoot te bevorderen. Dit ondersteunt de gezondheid van het hart.

Tandvriendelijk.

 • Aangezien stevia een niet-koolhydraat zoetstof is, bevordert het niet de groei van Streptococcus mutans-bacteriën in de mondholte.
 • Streptococcus mutans is de belangrijkste veroorzakende bacterie die verantwoordelijk is voor cariëslaesie op het tandoppervlak.
 • Stevia vermindert de vorming van bacteriën in de mondholte waardoor stevia een goed additief is voor tandpasta en mondwater.
 •  Het vermindert ook tandvleesontsteking en tandcariës en bevordert zo de mondgezondheid.

Verlaagt de cholesterolwaarden.

 • Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat de consumptie van stevia invloed heeft op het cholesterolgehalte in het bloed.
 • Stevia verlaagt het gehalte aan slecht cholesterol, LDL (Low Density Lipoprotein) en triglyceriden in het bloed.
 • Het verlaagt niet alleen het slechte cholesterolgehalte, maar verhoogt ook het HDD-gehalte (High Density Lipoprotein) in het bloed, dat als het goede cholesterol wordt beschouwd, waardoor stevia een goed lipidenprofiel behoudt.

Huidverzorging.

 • Stevia helpt bij de behandeling van eczeem en dermatitis, een bacteriële infectie van de huid.
 • Het werkt ook als een steroïde, wat de verspreiding van infecties door lokale toepassing kan voorkomen.

Stevia bevat ontzettend veel vitaminen en  mineralen.

 • Vitamine A, B, C, zink en calcium zijn voorbeelden van wat u terug kunt vinden in stevia.

Bijwerkingen van stevia

Stevia heeft geen grote bijwerkingen. Alleen  zeer geraffineerde stevia, wordt als onveilig beschouwd en dit wordt erkend door de FDA (Food and Drug Administration).

Stevia kan de condities van diabetische en hypertensieve patiënten verergeren. Deze patiënten moeten de bloeddruk en de bloedsuikerspiegels regelmatig controleren, Het is voor deze groep dan ook aan te raden om te ​​overleggen met hun arts voordat er stevia aan het dieet wordt toegevoegd.

In zeer uitzonderlijke gevallen kan iemand allergische reacties en de daarbij behorende symptomen ervaren. Klachten kunnen dan zijn: duizeligheid, hoofdpijn, opgeblazen gevoel, krampen, enz. Het zeer geraffineerde stevia-extract wordt geassocieerd met een symptoom van misselijkheid en een gevoel van volheid.

Dagelijks gebruik van stevia

Stevia kan in veel gerechten worden verwerkt. Aangezien de zoetkracht 200 - 300 keer zo hoog is dan gewone suiker, heeft u vaak maar een heel kleine hoeveelheid nodig, die lastig af te wegen is.

Producten op basis van een mix van stevia en erythritol hebben dit probleem niet. Daardoor zijn deze producten ideaal om mee te bakken en koken. Of om bijvoorbeeld gewoon de koffie, thee of yoghurt zoeter te maken.

Het voordeel van deze producten op basis van erythritol en stevia is ook dat deze producten niet de bittere nasmaak van stevia bevatten.

In producten in de supermarkt komt u in beperkte mate ook stevia tegen. Er is bijvoorbeeld een coca cola die gezoet wordt met stevia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *