juli 23, 2018 Stevia suiker

Stevia suiker

stevia suiker

Stevia Suiker

De term stevia suiker komt u steeds vaker tegen. Is dit nu suiker of stevia? In heel veel gevallen is dit geen van beide. In onze opinie voeren heel veel producten deze naam ten onrechte.

Maar wat is stevia suiker nu eigenlijk? En kunt u stevia suiker vinden bij Natural Sweet?

Stevia suiker

Dit is eigenlijk een vreemde benaming. In onze ogen ook een beetje misleidend. Stevia en suiker zijn twee totaal verschillende producten. Sterker nog, suiker heeft allerlei nadelige gevolgen voor uw gezondheid terwijl stevia juist een gezonde zoetstof is. Stevia valt niet in de categorie polyolen. Wilt u meer weten over polyolen, lees dan het artikel: Wat zijn polyolen?

De naam stevia suiker wordt gebruikt voor een alternatief voor suiker op basis van stevia. Het bevat dus geen suiker. Tenminste, dat zou zo moeten zijn. Het is wel van belang om dit even goed na te kijken alvorens u een stevia suiker aanschaft.

In dit artikel kunt u alles lezen over het volgende:

 1. Zoetheid van stevia.
 2. Waar komt stevia vandaan?
 3. Stevia heeft toch een vieze smaak?
 4. Waarvoor kunt u stevia suiker gebruiken?
 5. Waarom stevia suiker gebruikten?
 6. Waarop te letten bij het kopen van stevia suiker?
 7. Waarom is Green Sugar de beste stevia suiker?
Stevia suiker

1. Zoetheid van stevia

Stevia wordt verkregen vanuit de bladeren van de stevia plant, welke een zoete smaak hebben.. Deze bladeren hebben verschillende gradaties van zoetheid.

Stevia is zeer zoet. Tot wel 250 keer zoeter dan suiker. Daarom wordt stevia veelal gemengd met een vulstof. Van de bladeren wordt het stevia extract gemaakt wat wordt gebruikt als zoetstof.

Pure stevia is zeer moeilijk af te wegen. Stel dat u voor een recept 50 gram suiker nodig zou hebben dan zou dit dus 0,2 gram stevia betekenen. Gebruikt u bijvoorbeeld een halve gram stevia, dan is uw recept al meer dan dubbel zo zoet.

Daarom wordt er veelal een andere stof gebruikt om de stevia mee te mengen.

2. Waar komt stevia vandaan?

Stevia komt van oorsprong uit Zuid Amerika en dan met name uit Paraguay. Het gebruik van stevia in voedingsmiddelen is in de Europese Unie goedgekeurd sinds 2011.

In Azië is stevia erg populair. In landen als China en Maleisië wordt tegenwoordig ook veel stevia geproduceerd. Japan is een van de grootste gebruikers van stevia waar stevia erg populair is.

3. Stevia heeft toch een vieze smaak?

Pure stevia heeft een bittere nasmaak, die de smaak van uw gerecht of koffie kan verpesten. Wel is het zo dat de kwaliteit, puurheid en het type stevia dat gebruikt een grote invloed heeft op  de smaak.

In het artikel zoetstof kunt u alles lezen over de smaak en kwaliteit van stevia. De bladeren van de stevia plant bevatten verschillende gedeelten die voor de productie van stevia poeder worden gebruikt.

Zo zijn er de Rebaudioside A, B, C, D en Dulcoside A

Het belangrijkste is echter te kiezen voor de Stevia Rebaudiana A, omdat dit gedeelte van de stevia plant de minst bittere bijsmaak heeft.

Rebaudioside B, C, D en Dulcoside A hebben een veel sterkere bittere bijsmaak.

Dit alles neemt niet weg dat zelfs het beste gedeelte van de stevia bladeren nog steeds een bittere nasmaak heeft.

Stevia suiker

4. Waarvoor kunt u stevia suiker gebruiken?

Stevia suiker kunt u bijna overal voor gebruiken waar u normaal suiker voor gebruikt. Het kan prima gebruikt worden voor bakken en koken maar ook simpelweg in de koffie, thee of vruchtensap. Eigenlijk in alles om het zoeter te maken.

Omdat een goede stevia suiker geen calorieën en geen netto-koolhydraten bevat, kunt u gerust een extra schepje hiervan gebruiken. Zijn bijvoorbeeld de aardbeien niet zo zoet, strooi hier dan bijvoorbeeld een schepje Green Sugar Kristal overheen.

Tegenwoordig komt u ook frisdranken tegen met Stevia. Helaas is het overgrote gedeelte van de light frisdranken nog steeds gezoet met aspartaam. Frisdranken die gezoet zijn met stevia zult u dit altijd op het label kunnen terugzien.

5. Waarom stevia suiker gebruiken?

 • Stevia bevat minder calorieën dan gewone suiker. Of om precies te zijn een goede stevia suiker bevat helemaal geen calorieën.
 • Stevia is een 100% natuurlijk product.
 • Omdat stevia suiker geschikt is voor bakken en koken is het een uitermate goede vervanger voor suiker.  .

Waarop te letten bij het kopen van stevia suiker?

Voordat u een stevia suiker aanschaft is het goed te letten op de volgende zaken:

 • Welk gedeelte van de stevia plant is er gebruikt voor de stevia suiker.
 • Hoeveel stevia zit er in het product.
 • Welke vulstof wordt er gebruikt.

Let vooral op de vermelding zoals “97% zuiver stevia”. Dit betekent niet dat het product dat u koopt voor 97% uit stevia bestaat. Vaak bestaan de producten die u in de supermarkt vindt maar voor ongeveer 0,5% uit stevia. Deze 0,5% stevia is dan bijvoorbeeld 97% zuiver.

Dit wordt nogal eens misleidend op een etiket weergegeven.

Stevia is relatief een dure zoetstof. Vulstoffen kunnen daarentegen erg goedkoop zijn. Daarom kunt u soms in de supermarkt een goedkope stevia suiker vinden.

Echter, zoals hierboven beschreven bestaan deze stevia suikers soms wel voor 99,5% uit andere stoffen. De zogenaamde vulstof.

Omdat deze vulstof het overgrote gedeelte van het product uitmaakt, is het zeer belangrijk om erop te letten welke vulstof dit is.

Bij goedkope producten zal dit bijna altijd uit maltodextrine bestaan. Dit is een zeer goedkope vulstof. De glycemische index van maltodextrine is zeer hoog en ligt tussen de 85 en 135!

Stevia heeft een glycemische index van 0. U denkt dus met een stevia suiker een product te kopen met een zeer lage glycemische index. Echter wanneer maltodextrine wordt gebruikt als vulstof heeft het product dus gewoon een zeer hoge glycemische index.

Goedkoop is in dit geval duurkoop voor uw gezondheid. Heeft u diabetes 2? Dan moet u deze producten ten alle tijden vermijden.

Een vulstof die duurder is, maar een glycemische index van 0 heeft en bovendien geen calorieën bevat is erythritol. Stevia suiker met erythritol als vulstof zult u echter niet snel tegenkomen in de supermarkt.

Let er wel op dat u de dagelijks voorgeschreven hoeveelheid per dag niet overschrijd. De zogenaamde ADI van stevia is vastgesteld op 4 mg per kilo lichaamsgewicht per dag. Dit klinkt misschien als erg weinig, maar gezien de enorme zoetkracht van stevia zult u dit niet snel overschrijden.

Waarom is Green Sugar de beste stevia suiker?

Green Sugar bestaat uit stevia Rebaudina A en erythritol. Het gebruik van stevia Rebaudiana A is qua smaak het beste gedeelte van de stevia plant. De erythritol is 100% zuiver en is een Europees product. De eigenschappen van Green Sugar:

 • 100% natuurlijk.
 • GMO vrij.
 • Alleen de allerbeste ingrediënten, van gerenommeerde producten.
 • Geen bittere nasmaak.

In Green Sugar vindt u bovendien geen dubieuze en goedkope vulstoffen.

Green Sugar is geschikt voor bakken en koken. Bijvoorbeeld voor een suikervrije kwarktaart met agar-agar, maar ook eenvoudige gerechten zoals mandarijnen op siroop. De Green Sugar geleisuiker is uitermate geschikt om een jam zonder toegevoegde suiker te maken.

Wilt u meer weten over Green Sugar? Volg ons dan ook op Facebook.

stevia suiker Green Sugar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *