Suikervrij eten is een trend die oprukt in Nederland. Steeds meer mensen willen bewust en gezond eten om te voorkomen dat ze gaan lijden aan typische welvaartsziektes zoals diabetes type 2 of hart- en vaatziekten. Maar volledig suikervrij eten is een illusie. Dit is niet mogelijk en bovendien ook onverstandig. Je lichaam heeft namelijk suikers nodig. Ook als je aan diabetes lijdt is het niet de bedoeling dat je volledig suikervrij gaat eten.
Suikers zitten namelijk van nature in veel producten zoals bijvoorbeeld fruit. En die suikers zijn goed voor je en voorzien je lichaam van energie die je gewoon nodig hebt. Het zijn met name toegevoegde suikers die je achterwege kunt laten. Die heb je namelijk voor een gezond leven niet nodig.
Gezonde suikers
Volledig suikervrij eten is ongezond en zal je lichaam schaden. Het is dus zeker niet verstandig om alle suikers te vermijden.
In zuivelproducten, een stuk fruit en groente zitten suikers die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Deze producten zijn ook gewoon gezond en passen binnen een gezond voedingspatroon.
Ook als je op dieet bent om af te vallen zal je worden aanbevolen om deze producten op het menu te zetten. In deze producten zijn de suikers van nature aanwezig



en je kunt ze er ook niet uithalen als je dat zou willen. Suikervrije appels bestaan bijvoorbeeld niet.
Een suikervrij dieet bestaat niet
Wanneer je geen suikers binnen wilt krijgen of mag krijgen in verband met gezondheidsredenen dan gaat het in vrijwel alle gevallen om de toegevoegde suikers. Suiker in zoetwaren zoals koekjes, snoep, gebak en bepaalde zuivelproducten. De suikers die van nature aanwezig zijn mag je in veel gevallen wel gewoon eten omdat je simpelweg suiker nodig hebt om te kunnen functioneren.
Als je volledig suikervrij zou eten dan mag je ook geen yoghurt. En ook in tomaten ,die toch echt als gezond te boek staan, zit suiker. Echt suikervrij, of 100% suikervrij eten bestaat dus niet.
Hoeveel suiker mag ik per dag?
Er is geen echte richtlijn voor de hoeveelheid suiker die een volwassene per dag binnen mag of moet krijgen voor een gezond leven.
Er zijn wel richtlijnen opgesteld voor de hoeveelheid koolhydraten. Koolhydraten is een verzamelnaam voor suikers, mineralen en vezels.
De Gezondheidsraad is in Nederland het orgaan dat advies geeft over gezonde voeding. De Raad stelt dat een gezond persoon dagelijks 40 tot 70% van zijn energie uit koolhydraten moet binnenkrijgen.



Aanvullend wordt hierbij geadviseerd om koolhydraten binnen te krijgen uit producten zoals peulvruchten, zilvervliesrijst en volkoren brood.
Te veel suiker in onze voeding
Veel Nederlanders eten ongezond. Suiker eten mag, maar het moet als het even kan uit gezonde producten komen en dat is lang niet altijd het geval. De gemiddelde Nederlander krijgt volgens onderzoek zo’n 122 gram suiker per dag binnen. Slechts een kleine 40 gram is afkomstig uit gezonde producten zoals fruit, groente en zuivel.
Verreweg de grootste hoeveelheid komt uit zoetigheid zoals snoep, koek en vergeet ook vooral de frisdranken niet die een enorme hoeveelheid suiker bevatten. Dit betekent dus dat we maar liefst ruim 60% van de hoeveelheid suiker die we dagelijks binnenkrijgen, halen uit producten die niet noodzakelijk zijn.
Advies van de WHO
De Wereld Gezonheids Organisatie (WHO) adviseert om dagelijks niet meer dan 50 tot 60 gram zogenaamde vrije suikers te nuttigen. De 50 gram geldt voor vrouwen, mannen mogen iets meer omdat zij doorgaans meer spierweefsel hebben. Hier komt dan de 40 gram ‘gezonde’ suikers nog bij die je binnenkrijgt uit groente, fruit en zuivelproducten.
Met deze hoeveelheid per dag voorkom je in veel gevallen overgewicht. Overgewicht leidt tot gezondheidsproblemen zoals onder andere diabetes type 2 en hartproblemen. Daarnaast kan overgewicht leiden tot allerlei andere klachten zoals aandoeningen aan spieren en gewrichten.
Waarom is een gezond gewicht belangrijk?
Een gezond gewicht hebben is niet alleen belangrijk omdat je er dan in veel gevallen leuker en beter uitziet.
Veel mensen lijnen omdat ze graag een goed figuur willen; ‘het oog wil ook wat’. Maar een gezond gewicht is meer dan er aantrekkelijker uitzien. Als je gewicht gezond is dan is de kans groter dat je gezond oud wordt.
Je bent fitter, hebt een betere conditie en kunt dus ook je werk of opleiding beter volhouden dan wanneer je kampt met overgewicht.



Suikervrij eten, althans het vermijden van toegevoegde suikers, heeft dus eigenlijk alleen maar voordelen.
Voldoende bewegen is minstens zo belangrijk
Naast suikervrij eten of in ieder geval proberen minder suiker binnen te krijgen, is het ook belangrijk om voldoende te bewegen. Het klinkt als een cliché, maar pak de fiets in plaats van de auto als dat mogelijk is. Neem de trap in plaats van de lift.
Gebruik je lunchpauze op het werk om buiten een rondje te lopen in plaats van in de kantine te blijven zitten tot je weer aan het werk moet. Laat de hond extra lang uit zodat je zelf ook wat meer beweging krijgt. Natuurlijk kun je ook een abonnement op de sportschool nemen, maar als dat geen optie is dan zijn er genoeg andere mogelijkheden om meer te bewegen.
Suikervervangers gebruiken
Als je suikervrij wilt eten, kun je in een aantal gevallen suikervervangers gebruiken om producten te zoeten. Zo kun je als je geen yoghurt zonder suiker lust, hier een suikervervanger, zoals erythritol of xylitol aan toevoegen om je dessert wat smakelijker te maken. Suikervervangers kun je ook gebruiken als je zelf koekjes bakt of andere zoetigheden. Maar je kunt een suikervervanger ook gebruiken als je een zoetzure saus wilt maken om aan vlees of kip toe te voegen. Zelf ijs maken kan ook prima met een suikervervanger.
Smoothies, jam en milkshakes smaken prima als je er geen suiker uit de suikerpot aan toevoegt. Behalve dat het aantal calorieën dat je binnenkrijgt daalt, maak je deze producten ook meteen geschikt voor mensen die vanwege diabetes de hoeveelheid suiker die ze binnenkrijgen moeten beperken.
Wennen aan minder suiker
Suiker is een stof waar ons lichaam razendsnel aan went. Als je koffie en thee altijd met suiker drinkt dan weet je lichaam niet beter en vind je het ‘vies’ als er geen suiker in zit.
Maar probeer eens om de hoeveelheid suiker in deze dranken langzaam te verminderen. Ga van twee klontjes naar 1 klontje en vervolgens naar een klein beetje.
Uiteindelijk zal je merken dat je je kopje thee of koffie ook lekker vindt zonder die zoete toevoeging. Het kan daarbij helpen om je thee of koffie minder sterk te maken zodat het minder bitter smaakt.



Datzelfde geldt voor gerechten zoals fruit en desserts. Strooi niet gedachteloos een schep suiker over de aardbeien. Proef ze eerst eens zonder suiker, dan ontdek je hoe lekker verse aardbeien eigenlijk zijn zonder dat de smaak wordt overstemd door een schep suiker. Als je eenmaal gewend bent aan minder suiker dan zal je producten of gerechten waar veel suiker in zit uiteindelijk niet meer lekker en vreselijk zoet vinden.
Kan je toch niet zonder zoete smaak, dan kun je het beste één van de eerder genoemde polyolen of bijvoorbeeld Green Sugar gebruiken. Op deze manier kunt u toch uw favoriete dessert gaan eten, zonder een lading suiker. Maar vermijdt zoveel mogelijk ongezonde toegevoegde suikers.
Suikervrij eten is een manier van leven
Als je suikervrij wilt eten of in ieder geval de hoeveelheid suiker in je voeding een stuk wilt verminderen dan is dit een kwestie van je levensstijl omgooien. Als je daadwerkelijk wilt dat je gezonder leeft is het namelijk niet een kwestie van een tijdje wat minder suiker gebruiken, maar levenslang minderen met de hoeveelheid toegevoegde suiker in je voeding.
Je zult merken dat je je fitter gaat voelen en op latere leeftijd zal minderen met suiker resulteren in een kleinere kans op ‘ouderdomssuiker’ of problemen met hart- en bloedvaten als gevolg van overgewicht.
Gezond leven met minder suiker
Wil je gezond leven met minder suiker? Bekijk dan de producten en recepten op Natural Sweet. Hier kun je inspiratie opdoen voor heerlijke gerechten en lekkere tussendoortjes zonder suiker of met uitsluitend natuurlijke suikers en suikervervangers. Wil je je gezondheid een plezier doen dan denk je serieus na over suikervrij eten en een daarbij passend gezond leefpatroon.Uiteindelijk is uw gezondheid uw belangrijkste bezit. Met het gebruik van één van de genoemde suikervervangers reduceert u direct uw suikergebruik, waarvoor uw lichaam uw dankbaar zal zijn.
Verkeerde opvattingen over een suikervrij leven
Een suikervrij leven heeft natuurlijk zijn voordelen, maar er zijn ook een paar valkuilen.
Opvattingen die je aanneemt terwijl ze niet kloppen. Wij zetten even de meest voorkomende op een rijtje en leggen je uit waarom dit een verkeerde opvatting is.
1. Ik mag nooit geen suiker meer
Wie kiest voor een suikervrij leven, kiest voor een leven zonder geraffineerde suikers en bewerkte producten.



Het is echter een verkeerde opvatting om te denken dat je helemaal geen suiker meer mag.
Suiker zit namelijk in veel meer producten dan je denkt. Bij producten met suiker denken we aan snoep, ijs, chocolade.
Maar het zit ook in fruit en zelfs in kleine hoeveelheden in groenten. Dit zijn echter ook gezonde vezels, mineralen en vitaminen dus is het verstandig om de groenten gewoon te blijven eten en niet te vermijden.
2. Kies een suikervervanger
Suiker is prima te vervangen door een suikervervanger. Let alleen wel op voor welke vervanger je kiest. In cola light bijvoorbeeld wordt de suiker vervangen voor aspartaam.
Dit is een chemische zoetstof die bij te veel gebruik geen positief effect heeft op je gewicht en gezondheid.
Eigenlijk schiet je er dan niets mee op om de gewone suiker te laten staan. Chemische zoetstoffen belasten je lichaam en in sommige gevallen hebben ze dezelfde werking als gewone suiker en neemt het gewicht toe of verhoogt het ook je bloedsuikerspiegel.
Kies dan dus ook voor een natuurlijke suikervervanger. Bijvoorbeeld een zoetstof afkomstig uit de stevia plant.
3. Natuurlijke suikervervangers kennen geen kwaad
We kennen ook een aantal natuurlijke suikervervangers, zoals honing, agavesiroop en kokosbloesemsuiker. Allemaal natuurlijk en je zou verwachten dat ze geen kwaad kunnen.
Echter kan dit zeker met een beetje ervan geen kwaad. Ga je er echter onbeperkt gebruik van maken, dan komt dit je lichaam niet ten goede.
Ondanks dat ze natuurlijk zijn blijven het wel suikers en verteren ze minder snel als normale suiker. Gebruik dus absoluut met mate.
3 tips om gemakkelijk suikervrij te leven
Suikervrij leven hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met de volgende 4 tips ben je al snel op weg om suikervrij en gezond te leven.
Suikervrij leven of een suikervrij dieet hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met de volgende 3 tips ben je al snel op weg om suikervrij en gezond te leven.
En vergeet niet suikervrij leven betekent niet dat je niet lekker kunt eten of af en toe van iets zoets kunt genieten. Door het gebruik van de suikervervangers van Sukrin kunt u bijvoorbeeld nog steeds genieten.



1. Vermijd pakjes en zakjes.
Laat pakjes en zakjes staan. De inhoud bestaat uit bewerkte voeding en veelal word hier suiker aan toegevoegd. Wanneer je deze producten laat staan en kiest voor verse producten krijg je natuurlijke suikers binnen. Ook de porties vitamines, mineralen en vezels zijn vele malen groter.
2. Gebruik natuurlijke zoetmakers.
Om gebak en cake wat zoeter te maken kun je gebruik maken van natuurlijke zoetmakers. Denk hierbij aan fruit, specerijen en zuidvruchten. Van peren, banaan of appel kun je een moes maken en door het beslag roeren voor een zoete smaak. Of gebruik natuurlijke vanille en kaneel. Misschien even apart in het begin maar uiteindelijk zal je er veel meer plezier van hebben.
3. Natuurlijke suikervervangers, geniet met mate.
Hartstikke lekker die honing in de thee, uiteraard beter dan 2 klontjes suiker. Maar wees voorzichtig want het blijven suiker en te veel natuurlijke suikervervangers is niet goed voor je lichaam.