september 9, 2019 Suikervrije siroop

Suikervrije siroop – Voor de limonade of pannenkoeken

Vooral door kinderen wordt er veel ranja gedronken. Inderdaad het is beter dan een glaasje cola, maar is limonadesiroop nu eigenlijk wel zo gezond? En wat betreft siroop voor over de pannenkoeken? Zijn er daar gezondere alternatieven, zoals suikervrije siroop, voor de welbekende stroop?

Voor het grootste deel bestaat een glaasje ranja uit water, echter kan een glas limonade nog best veel suiker bevatten, soms wel net zoveel als een glas cola. Een alternatief is suikervrije siroop, maar is deze beter dan gewone siroop? In dit artikel gaan we daar op in.

Veel verschillende soorten limonadesiroop

Wanneer we in de schappen van de supermarkt kijken zien we dat er veel verschillende soorten limonadesiropen zijn. Ook speciaal winkels hebben zo hun eigen soorten die ze verkopen. 

De een ongezond, de andere gezond, althans als we de verpakking moeten geloven. We hebben de normale siroop, de siroop zonder suiker, diksap, Roosvicee en siropen met 75% fruit.

De normale siroop variant - Zeker geen siroop zonder suiker!

De normale siroop kennen we nog van vroeger. Het zijn vaak ook de goedkopere varianten. Al deze siropen worden gemaakt op basis van suiker, gewone tafelsuiker. Verder bevatten deze siropen vruchtensap uit concentraat, oftewel fruitsap waar het vocht uit gehaald is. 

Naast de gewone suiker bevatten ze ook vaak nog fructose- en/of glucosestroop. Het voordeel van de siroop is dat het goedkoper is, maar weegt dit op tegen het nadeel dat er veel suiker in zit? En waarom gebruiken we niet meer suikervrije siroop?

Suikervrije siroop voor wafels of pannenkoeken

Hier kunnen wij de Fibersirup van Sukrin van harte aanbevelen. Als je bijvoorbeeld de Fibersirup Gold neemt, dan bevat deze slechts 6,3 g suiker per 100 gram. Per portie komt dit neer op minder dan 1 g suiker.

Deze siroop bevat isomalto-oligosaccharide, hetgeen een plantaardige vezel is. Daarnaast is er een kleine hoeveelheid stevia toegevoegd, om het geheel wat zoeter te maken. Maar ook weer niet te veel om te voorkomen dat deze siroop een stevia smaak krijgt. 

Daarnaast bevat dit product geen kleurstoffen of conserveringsmiddelen zoals je van Sukrin mag verwachten.

Roosvicee, de dorstlesser

Wie kent het niet, de Roosvicee of karvan cevitam, beiden verkrijgbaar bij de Albert Heijn. Een gezond imago door de reclames op televisie. Ze scheppen de indruk dat het gezond is voor de kinderen omdat veel ouders het geven. 

Eigenlijk is Roosvicee niet veel gezonder als normale siropen. Roosvicee wordt samengesteld uit vruchtensapconcentraat met toegevoegde vitamine C. Die extra vitamine is natuurlijk een voordeel, maar dat er nog steeds gewone suiker in zit is weer een nadeel. Weliswaar zit er in Roosvicee minder suiker als in de normale siropen, toch is het nog best veel suiker.

Limonadesiroop zonder suiker

Steeds meer consumenten kiezen voor producten zonder suiker. De fabrikanten hebben daar goed op ingespeeld door een suikervrije limonadesiroop te ontwikkelen. 

De meest bekende hiervan is Slimpie. Ook heeft bijna elke supermarkt wel zijn eigen suikervrije variant. De siropen zonder suiker bestaan vaak uit een klein beetje vruchtensap uit concentraat met water en zoetstoffen.

Als zoetstoffen wordt vaak aspartaam gebruikt. De siropen bevatten geen normale tafelsuiker, echter kun je jezelf afvragen of de vervanging Aspartaam wel zo gezond is. Helaas wordt er hier nog weinig gebruik gemaakt van de gezondere polyolen

Wanneer je zo nu en dan eens een glaasje ranja maakt met suikervrije limonadesiroop zal dat geen probleem zijn. Wanneer je echter dagelijks meerdere glazen drinkt kan Aspartaam ook schadelijk zijn voor je gezondheid.

Diksap, puur natuur

De enige limonadesiroop die echt helemaal natuurlijk is en dus ook het gezondst is diksap. Dit product wordt uit puur fruit gehaald en bevat dan ook 100% fruit uit concentraat. In speciaal winkels is zelfs biologische diksap verkrijgbaar. 

Geheel zonder suiker is het product echter niet, ook in fruit komen veel suikers voor welke dus ook in het diksap terecht komen. Dit mogen dan wel natuurlijke suikers zijn, bij te veel kunnen ook deze voor een extra vetrolletje zorgen.

Maar ook cool bear, zonder toegevoegde suiker en zonder aspartaam is in onze opinie een gezond alternatief en is als het ware een suikervrije limonade.

Een glaasje water of niet?

Het gezondste blijft natuurlijk altijd een glaasje water. Geen zoetstoffen, suikers of andere conserveringsmiddelen. 

Maar water is ook maar water en we begrijpen dat dit saai kan worden. Wanneer je dan toch kiest voor een glaasje ranja, wees dan zuinig met de siroop. 

Soms is een klein beetje al genoeg voor de smaak. Experimenteer er gewoon mee tot je voor jou de juiste hoeveelheid hebt gevonden. En het liefst gebruiken we natuurlijk suikervrije siroop.

Stevia druppels

Je kunt ook stevia druppels met smaak gebruiken om limonade te maken. Dit is een vorm van een suikervrije siroop. Hiervan zijn er inmiddels aardig wat verschillende varianten op de markt. Ook wat betreft verschillende smaken is er heel veel keuze op de markt.

Op deze manier tover je een glaasje water eenvoudig om in een limonade. En dat zonder suiker toe te voegen. Op die manier kan het geen kwaad als de kinderen een extra glaasje limonade drinken.

En zeker gezien de afgelopen zomer met de extreme hitte is het zeker aan te bevelen om voor een optie zonder suiker te gaan. Of in ieder geval met veel minder suiker. Want bij de hoge temperaturen is het aan te bevelen voldoende te drinken. Maar daarmee wil je natuurlijk niet een hele lading suiker binnen krijgen. 

Andere alternatieven voor suiker

Er zijn tegenwoordig aardig wat alternatieven voor suiker. Aan de ene kant heb je de chemische alternatieven, zoals het eerder genoemde aspartaam en aan de andere kant natuurlijke alternatieven zoals erythritol en xylitol.

De alternatieven vanuit het laboratorium hebben als voordeel dat deze goedkoop in grote hoeveelheden te produceren zijn. Er is dan ook een groot aanbod vanuit bijvoorbeeld landen als China. Dit maakt het voor producenten aantrekkelijker om deze te gebruiken. Hiermee kunnen zij de kostprijzen laag houden en daardoor de prijs van de producten laag houden.

Persoonlijk vinden wij het jammer dat er nog niet op grotere schaal gekozen wordt voor de natuurlijke alternatieven. Een product zoals erythritol bevat geen calorieën en heeft ook geen invloed op de bloedsuikerspiegel. Het gebruik hiervan zou veel producten direct een stuk gezonder maken.

De invloed van de consument

Het gebruik van natuurlijke en gezonde alternatieven heeft invloed op de kosten van een product. Deze zullen bij het gebruik hiervan hoger uitvallen. Doordat veel consumenten nog steeds kiezen voor het goedkoopste product, blijft het dan voor producten dan ook aantrekkelijk om goedkope alternatieven te blijven produceren.

En daar is uit oogpunt van de producent dan ook weinig tegenin te brengen. Ten Slotte dienen zij het aanbod op de vraag aan te passen. Hier is in onze opinie dan ook een rol weggelegd voor de consument. Indien de consument meer en meer gaat kiezen voor de gezondere alternatieven, zal vanzelf het aanbod ook groter worden.

Met de toenemende aandacht voor de gevaren van suiker en ook voor het gebruik van ongezonde alternatieven, verwachten wij dat hier in de toekomst het nodige gaat veranderen. En dat is maar goed ook.

Tagged on:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *