De vraag wat zijn polyolen, is als volgt te beantwoorden:
Deze niet-intensieve zoetstoffen worden ook wel suikeralcoholen genoemd. Deze zoetstoffen zijn per definitie niet zoeter dan suiker.
Polyolen zijn van natuurlijke oorsprong.
Suikeralcoholen komen voor in de natuur en zijn dus niet chemisch. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld aspartaam. Er worden natuurlijke stoffen gebruikt voor het verkrijgen van polyolen.
Voorbeelden van de meest bekende suikeralcoholen zijn erythritol, xylitol, isomalt, sorbitol en maltitol.
Hoe worden polyolen verkregen?
Polyolen komen voor in verschillende soorten fruit. Daarentegen komt de polyool xylitol voor in berkenhout. Deze verschillende suikeralcoholen worden op verschillende manieren geëxtraheerd.
Hoe dat precies in zijn werk gaat kunt u teruglezen op de pagina`s xylitol en erythritol. Wel kunnen wij alvast vermelden dat de eindproducten 100% zuiver zijn. Dit houdt in dat er wordt niks aan wordt toegevoegd. Tijdens het productieproces wordt alleen de zoetstof geëxtraheerd uit de verschillende soorten groenten en fruit.
Zoetheid van polyolen
Zoals hierboven al aangegeven behoren polyolen tot de niet intensieve zoetstoffen. Stevia suiker, wat niet tot deze categorie behoort, kan bijvoorbeeld wel 200 keer zoeter zijn dan suiker.
Het voordeel van het gebruik van polyolen
Het gebruik van polyolen heeft vele voordelen voor uw gezondheid. Hieronder een overzicht van de belangrijkste voordelen:
- Geen calorieën of in ieder geval veel minder
- Geen of veel minder koolhydraten
- Een lage glycemische index en vaak zelfs een index van nul.
- Geen nadelig effect voor uw gebit.
Polyolen bevatten minder calorieën en koolhydraten dan geraffineerde suiker
De koolhydraten en calorieën zijn wel verschillend per suikeralcohol.



Erythritol heeft bijvoorbeeld 70% van de zoetheid van suiker, maar bevat geen geen calorieën.
Daarentegen bevat het product Xylitol wel een hoeveelheid calorieën. Maar nog steeds veel minder dan suiker.
Suiker bevat ongeveer 400 Kcal per 100 g, en heeft een glycemische index van 65. Ter vergelijking, een overzicht van de bekendste suikeralcoholen:
Calorieën per 100 g | Glycemische index | Zoetheid t.o.v. suiker | |
Erythritol | 0 | 0 | 70% |
Xylitol | 240 | 7 | 100% |
Isomalt | 240 | 2 | 55% |
Sorbitol | 240 | 4 | 55% |
Maltitol | 240 | 35 | 90% |
Uit de tabel blijkt dat erythritol en xylitol beiden goed scoren. Dit zijn in onze opinie dan ook de beste opties om te gebruiken. Deze producten zijn dan ook uitermate geschikt voor het zoeter maken van allerlei verschillende recepten.
Polyolen en koolhydraten
Polyolen zijn volgens de wetgeving koolhydraten. Deze polyolen zijn echter geen zogenaamde netto-koolhydraten. Dit omdat de koolhydraten niet worden verteerd door het lichaam. De koolhydraten verlaten het lichaam weer via de ontlasting.
Hierdoor is het wel zo dat polyolen uw lichaam niet voorzien van energie. Volgt u bijvoorbeeld een koolhydraatarm dieet, dan is dit ook wat u wilt. Door het volgen van dit dieet wilt u dat uw lichaam vet gaat verbranden om uw lichaam op die manier van energie te voorzien. Deze producten zijn dan ook geschikt voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen.
Bent u opzoek naar een kwalitatief goede en GMO-vrije polyool? Kijk dan eens bij de Edulcorem erythritol of Edulcorem Xylitol.
Wat is het verschil met geraffineerde suiker?
Op zich zou je kunnen stellen dat het proces van verkrijging van bijvoorbeeld xylitol en erythritol niet zoveel verschilt ten opzichte van de productie van geraffineerde suiker. In al deze processen wordt er een zuiveringsproces toegepast, zodat uiteindelijk het eindproduct overblijft.
Het grote verschil zit hem in het eindproduct. Bij geraffineerde suiker blijven eigenlijk alleen maar negatieve eigenschappen over. Hierbij kunt u denken aan tandbederf, enorm veel calorieën en een grote invloed op de bloedsuikerspiegel. Echter, bij een suikeralcohol is dit niet het geval, of in ieder geval veel minder.



Xylitol is bijvoorbeeld niet schadelijk voor het gebit.
Dit product heeft zelfs het grote voordeel dat het tandbederf tegengaat, waar geraffineerde suiker juist een van de grootste veroorzakers is van gaatjes in jouw tanden of kiezen.
Helaas bevat het overgrote gedeelte van alle producten welke je in de supermarkt vindt nog steeds suikers die toegevoegd worden. En vaak ook nog eens onnodig. Echter, bij speciale dieetproducten, voor bijvoorbeeld diabetici, zal dit wel veel minder het geval zijn.
Goedkeuring in de Europese Unie
Alle suikeralcoholen die je in de winkel of bij een Nederlandse webshop kunt verkrijgen, zijn goedgekeurd door de Europese Unie. Hierdoor hebben deze zoetstoffen dan ook een E-nummer.
Het gebruik van E-nummers levert nogal eens misverstanden op. E-nummers worden nogal eens als iets ongezonds en slecht voor jouw gezondheid ervaren. Dit is echter ten onrechte. Een E-nummer geeft aan dat een ingrediënt uitvoerig is getest en dat je het veilig kan gebruiken.
Gebruik en veiligheid
Bij overmatig gebruik kunnen polyolen een laxerende werking veroorzaken. Dit is echter voor iedereen verschillend. De één kan het beter verdragen dan de ander. Dit mogelijke laxerende effect is echter niks om u zorgen over te maken. Het effect is te vergelijken met het hetgeen kan optreden bij het bijvoorbeeld overmatig eten van bruine bonen.
De Europese Autoriteit voor Vpedselveiligheid heeft voor de meeste suikeralcholen geen zogenaamde ADI`s vastgesteld. Deze ADI is puur een aanduiding voor de hoeveelheid die dagelijks voor langere tijd kan worden geconsumeerd, zonder dat dit risico`s voor de gezondheid oplevert.
Het achterwege laten van een ADI betekent dat het volgens de EAV veilige producten zijn en er geen reden is voor een ADI beperking. Zoals eerder aangegeven dat bij overmatig gebruik een laxerende werking kan optreden is dan ook niet iets om u zorgen over te maken.
Goede kwaliteit polyolen
Omdat het gebruik van verschillende polyolen erg in opkomst is, komen er helaas ook steeds meer kwalitatief slechte producten op de markt. Om er zeker van te zijn dat u profiteert van de voordelen van het gebruik van polyolen door hiet gebruik van te maken in plaats van gewone suiker, is het verstandig er op te letten wat u koopt.
Aandachtspunten bij de aanschaf van polyolen
- Zijn de grondstoffen GMO vrij?
- Wat is de herkomst van het product? Is het afkomstig uit de Europese Unie?
- Waar wordt het product geproduceerd?
- Uit welke grondstof worden de polyolen geproduceerd?
- Wordt er gebruik gemaakt van een vulstof?
Helaas zijn sommige aanbieders nogal vaag over de herkomst van hun product. Zo hadden wij uit betrouwbare bron vernomen dat een van de aanbieders in Nederland werkt met een Chinese producent. Dit willen zij echter niet erkennen of ontkennen en ontwijken deze vraag.
Welke producten kunt u met een gerust hart gebruiken? Wat de Edulcorem gemeen hebben is dat deze producten gegarandeerd GMO vrij en afkomstig uit de Europese Unie.
Bovendien worden de producten geproduceerd door vooraanstaande producenten. Deze producten bevatten absoluut geen rare ingrediënten of grondstoffen van dubieuze producenten of een dubieuze herkomst.
Polyolen en diabetici
Door de lage glycemische index zijn polyolen goede alternatieven voor diabetici. Hierbij is erythritol met een glycemische index van 0, voor mensen met diabetes het beste alternatief. Dit verklaart waarom je deze suikeralcohol ook vaak tegenkomt in speciale dieetproducten.
Een glycemische index van 0 houdt in dat het geen schommelingen in de bloedsuikerspiegel veroorzaakt. Heeft u diabetes? Dan kunt u erythritol veilig gebruiken.
Zoals u kan zien bevatten suikeralcoholen aanzienlijk minder calorieën dan suiker en hebben daarnaast een veel lagere glycemische index. Met name voor diabetici is een lage glycemische index uitermate belangrijk. Dit maakt polyolen geschikt voor diabetici.
De smaak van polyolen
Polyolen hebben een aangename smaak. Deze smaak laat zich veelal vergelijken met de suikersmaak. Daarnaast hebben suikeralcoholen geen bittere nasmaak. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld het extract van de Stevia plant
Kun je bakken en koken met polyolen?
Polyolen zijn hittebestendig en u kunt er dus prima mee bakken en koken. Voor inspiratie kunt u onze recepten, zoals bijvoorbeeld de suikervrije kwarktaart met agar-agar bekijken.
Maar u kunt deze zoetstoffen bijvoorbeeld ook prima gebruiken in de koffie, thee of in een vruchtensap. Maar kijk ook eens bij de Green Sugar geleisuiker, het ideale product om uw eigen jam te maken.