Wat zijn polyolen? Zijn deze echt een goed alternatief voor suiker?
maart 12, 2018 Wat zijn polyolen_ Natural Sweet

Wat zijn polyolen?

Wat zijn polyolen?

De vraag wat zijn polyolen, is als volgt te beantwoorden:

Deze niet-intensieve zoetstoffen worden ook wel suikeralcoholen genoemd. Deze zoetstoffen zijn per definitie niet zoeter dan suiker.

 

Polyolen zijn van natuurlijke oorsprong.

Suikeralcoholen komen voor in de natuur en zijn dus niet chemisch. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld aspartaam. Er worden natuurlijke stoffen gebruikt voor het verkrijgen van polyolen.

Voorbeelden van de meest bekende suikeralcoholen zijn erythritol, xylitol, isomalt, sorbitol en maltitol.

Hoe worden polyolen verkregen?

Polyolen komen voor in verschillende soorten fruit en xylitol komt voor in berkenhout. De verschillende suikeralcoholen worden op  verschillende manieren geëxtraheerd.

Hoe dat precies in zijn werk gaat kunt teruglezen op de pagina`s xylitol en erythritol.

Zoetheid van polyolen

Zoals hierboven al aangegeven behoren polyolen tot de niet intensieve zoetstoffen. Stevia suiker, wat niet tot deze categorie behoort, kan bijvoorbeeld wel 200 keer zoeter zijn dan suiker.

Wat is het verschil met geraffineerde suiker?

Op zich zou je kunnen stellen dat het proces van verkrijging van bijvoorbeeld xylitol en erythritol niet zoveel verschilt ten opzichte van geraffineerde suiker. In al deze processen wordt er een zuiveringsproces toegepast zodat uiteindelijk  het eindproduct overblijft.

Het grote verschil zit hem in het eindproduct. Bij geraffineerde suiker blijven hou je eigenlijk alleen maar negatieve eigenschappen over. Denk hierbij aan tandbederf, enorm veel calorieën en een grote invloed op de bloedsuikerspiegel. Bij een suikeralcohol is dit niet het geval, of veel minder.  

Xylitol is bijvoorbeeld niet schadelijk voor het gebit en heeft zelfs het voordeel dat het jouw tandbederf tegengaat, waar geraffineerde suiker juist een van de grote veroorzakers is van gaatjes in jouw tanden of kiezen.

Helaas bevat het overgrote gedeelte van alle producten wat je in de supermarkt vind nog steeds suikers die toegevoegd worden. Bij speciale dieetproducten voor bijvoorbeeld diabetici zal dit wel veel minder het geval zijn.

Goedkeuring in de Europese Unie

Alle suikeralcoholen die je in de winkel of een Nederlandse webshop kunt verkrijgen zijn goedgekeurd door de Europese Unie. Hierdoor hebben deze zoetstoffen dan ook een E-nummer.

Het gebruik van E-nummers levert nogal eens misverstanden op. E-nummers worden nogal eens als iets ongezonds en slecht voor jouw gezondheid ervaren. Dit is echter ten onrechte. Een E-nummer geeft aan dat een ingrediënt uitvoerig getest is en dat je het veilig kan gebruiken.

Voordeel van het gebruik van polyolen

Het gebruik van polyolen heeft vele voordelen voor jouw gezondheid:

  1. Minder of bevatten helemaal geen calorieën.
  2. Geen of minder koolhydraten
  3. Lage glycemische index.
  4. Geen nadelig effect voor uw gebit.

Polyolen bevatten minder calorieën en koolhydraten dan suiker.

Dit is echter wel verschillend per suikeralcohol. Erythritol heeft bijvoorbeeld 70% van de zoetheid van suiker maar bevat geen geen calorieën, terwijl Xylitol wel een hoeveelheid calorieën bevat.

Suiker bevat ongeveer 400 Kcal per 100 g, en heeft een glycemische index van 65. Ter vergelijking een overzicht van de bekendste suikeralcoholen:

Calorieën per 100 gGlycemische indexZoetheid t.o.v. suiker
Erythritol0070%
Xylitol2407100%
Isomalt240255%
Sorbitol240455%
Maltitol2403590%

Uit de tabel blijkt dat erythritol en xylitol beiden goed scoren en dit zijn in onze opinie dan ook de beste opties om te gebruiken. Deze producten zijn dan ook uitermate geschikt voor het zoeter maken van allerlei verschillende recepten.

Polyolen en diabetici

Door de lage glycemische index zijn polyolen goede alternatieven voor diabetici. Hierbij is erythritol met een glycemische index van 0 voor mensen met diabetes het beste alternatief. Daardoor komt deze suikeralcohol ook vaak terug in speciale dieetproducten.

Een glycemische index van 0 houdt in dat het geen schommelingen in jouw bloedsuikerspiegel veroorzaakt. Heb je diabetes? Dan kan je erythritol veilig gebruiken.

Zoals je kan zien bevatten suikeralcoholen aanzienlijk minder calorieën dan suiker en hebben bovendien een veel lagere glycemische index. Met name voor diabetici is een lage glycemische index uitermate belangrijk, wat polyolen geschikt maakt voor diabetici. Lees ook waarom een lage glycemische index belangrijk is.

Polyolen hebben een aangename smaak, die zich veelal laat vergelijken met suiker. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het extract van de Stevia plant hebben suikeralcoholen geen bittere nasmaak.

Bakken en koken met.polyolen

Polyolen zijn hittebestendig en u kunt er dus prima mee bakken en koken. Voor inspiratie kunt u  onze recepten zoals bijvoorbeeld de suikervrije kwarktaart met agar-agar bekijken.

Maar u kunt het ook bijvoorbeeld prima gebruiken in de koffie, thee of in een vruchtensap. Kijk ook eens bij de Green Sugar geleisuiker, het ideale product om uw eigen jam te maken.

Gebruik en veiligheid

Bij overmatig gebruik kunnen polyolen een laxerende werking hebben. Dit is voor iedereen verschillend. De één kan het beter verdragen dan de ander. Het mogelijke laxerende effect is echter niks om u zorgen over te maken. Het effect is te vergelijken met het hetgeen kan optreden bij het bijvoorbeeld overmatig eten van bruine bonen.

De Europese Autoriteit voor Vpedselveiligheid heeft voor de meeste suikeralcholen geen zogenaamde ADI`s vastgesteld. Een ADI is puur een aanduiding voor de hoeveelheid die dagelijks voor langere tijd kan worden geconsumeerd, zonder dat dit risico`s voor de gezondheid heeft.

Het achterwege laten van een ADI betekent dat het volgens de EAV veilige producten zijn en er geen reden is voor een ADI beperking. Dat bij overmatig gebruik een laxerende werking kan optreden is dan ook niet iets om u zorgen over te maken.

Polyolen en koolhydraten

Polyolen zijn volgens de wetgeving koolhydraten. Polyolen zijn echter geen zogenaamde netto-koolhydraten. Dit omdat de koolhydraten niet worden verteerd door het lichaam. De koolhydraten verlaten het lichaam weer via de ontlasting.

Dit houdt wel in dat polyolen uw lichaam niet voorzien van energie. Volgt u bijvoorbeeld een koolhydraatarm dieet, dan is dit ook wat u wilt. U wilt dat uw lichaam vet gaat verbranden om uw lichaam van energie te voorzien. Deze producten zijn dus gewoon geschikt voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen.

Bent u opzoek naar een kwalitatief goede en GMO-vrije polyool? kijk dan eens bij de Edulcorem erythritol of Edulcorem Xylitol.

Goede kwaliteit polyolen

Omdat het gebruik van verschillende polyolen erg in opkomst is, komen er helaas ook steeds meer kwalitatie slechte producten op de markt. Om er zeker van te zijn dat u profiteert van de voordelen van het gebruik van polyolen in plaats van gewone suiker is het verstandig er op te letten wat u koopt.

Aandachtspunten bij de aanschaf van polyolen

  • Zijn de grondstoffen GMO vrij?
  • Wat is de herkomst van het product? Is het afkomstig uit de Europese unie?
  • Waar wordt het product geproduceerd?
  • Uit welke grondstof worden de polyolen geproduceerd?
  • Wordt er gebruik gemaakt van een vulstof?

Helaas zijn sommige aanbieders nogal vaag over de herkomst van hun product. Zo hadden wij uit betrouwbare bron vernomen dat een van de  aanbieders in Nederland werkt met een Chinese producent. Dit willen zij echter niet erkennen of ontkennen en ontwijken deze vraag..

Welke producten kunt u met een gerust hart gebruiken? Wat de Edulcorem gemeen hebben is dat deze producten gegarandeerd GMO vrij en afkomstig uit de Europese Unie.

Bovendien worden de producten geproduceerd door vooraanstaande producenten. In deze producten komt u absoluut geen rare ingrediënten of grondstoffen tegen van dubieuze producenten.

Tagged on:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *