augustus 2, 2018 Xylitol ofwel berkensuiker

Xylitol ofwel Berkensuiker

Xylitol

Xylitol ofwel berkensuiker

Xylitol ofwel berkensuiker wordt gebruikt als suikervervanger en is een natuurlijke zoetstof. Het is een suiker alcohol of polyalcohol die in verschillende soorten groenten en fruit aanwezig is. Het wordt ook in kleine hoeveelheden in het lichaam van mensen aangetroffen. Xylitol is een Grieks woord en het komt van de combinatie van twee woorden: Xylo betekent hout en de andere is itol wat  suiker alcohol betekent.

Suikeralcohol betekent niet dat het alcohol bevat. Berkensuiker heeft een frisse en zoete smaak.

Hoe wordt xylitol of berkensuiker verkregen?

Het wordt gewonnen uit berkenhout of uit resten van maïskolven. Xylitol is een zoetstof met ongeveer 40 procent minder calorieën dan suiker. Het wordt  in de volksmond ook wel Berkensuiker genoemd. Het moet een proces van suiker hydrogenering ondergaan nadat het uit de natuurlijke bronnen is gewonnen.

Het kan ook worden verkregen door een industrieel proces, waarbij een vezel in de plant genaamd Xylan wordt omgezet in xylitol. Na verwerking, wordt het omgezet in wit  poeder dat geschikt is voor voedsel en tandheelkundig gebruik.

Van origine wordt Xylitol of berkensuiker gewonnen uit berkenhout. Daarom vindt u bij Natural Sweet alleen de Edulcorem Xylitol, wat wordt gewonnen uit berkenhout. Deze is terug te vinden op onze winkelpagina

Waarvoor wordt xylitol gebruikt?

Het wordt op grote schaal gebruikt in verschillende producten, zoals:

  • Kauwgom
  • Mondhygiëne producten en tandpasta.
  • Suikervervanger.
  • Diëten
  • Hard snoep en nog veel  meer.

Op de pagina wat zijn polyolen kunt alles lezen over de verschillende soorten polyolen. Bent u gedesinteresseerd is stevia? Lees dan vooral meer over stevia suiker.

Geschiedenis van xylitol

In Duitsland rond 1890 hebben Fisher en Stahe met de Fransman Betrand  een berkensuiker afgezonderd. Het werd voor de eerste keer tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt omdat er een tekort aan suiker was en daardoor werd het wereldwijd gebruikt.

Na de oorlog was er sprake van een aanzienlijke verbetering van de mondgezondheid van patiënten, die door tandartsen werd opgemerkt. In het jaar 1960 werd bewezen dat deze verbetering van de mondgezondheid te wijten was aan berkensuiker. Sindsdien bleef het aan populariteit winnen als zoetstof. Het wordt tegenwoordig door veel landen voor medische doeleinden gebruikt. In 1963 keurde de FDA in de Verenigde Staten het goed als voedingsadditief voor menselijk gebruik.

Voordelen van Xylitol

Xylitol of berkensuiker levert 40% minder calorieën dan suiker. Maar daarnaast zijn er nog verschillende voordelen. De belangrijkste voordelen zijn:

Middel tegen tandbederf - Onderzoeken hebben aangetoond dat Xylitol de mondgezondheid kan verbeteren en tandbederf kan voorkomen. Een orale bacterie genaamd Streptococcus Mutans, het belangrijkste risico voor tandbederf en ook een reden voor de plaque wordt gevoed door suiker. Dit kan ook leiden tot een tandvleesaandoening zoals Gingivitis. Deze orale bacteriën voeden zichzelf met glucose dat aanwezig is in voedsel. Wanneer deze suiker wordt vervangen door Xylitol, kan deze bacterie suiker niet als brandstof gebruiken en zal uiteindelijk sterven.

Complexen van calcium - Met het gebruik van Xylitol wordt een verhoging van het absorptieniveau van calcium in het spijsverteringsstelsel gevonden. Dit leidt tot de goede gezondheid van tanden en beschermt tegen osteoporose.

Speeksel - het helpt bij de aanmaak van speeksel en voorkomt dat de mond droog wordt. Dit vermindert ook het zuurniveau in speeksel, dat het natuurlijke PH-niveau van de mond in balans houdt. Verminderde zuurvorming helpt ook tegen degradatie van tandglazuur als gevolg van zuur.

Vermindering van oorontsteking - De neus, mond en oor met elkaar verbonden zijn. Dus de infectie van een deel kan uiteindelijk leiden tot infectie in andere delen. Bacteriën die in de mond aanwezig zijn, kunnen ook oor infecties veroorzaken, vooral bij kinderen worden die vaak aangetroffen. Er is vastgesteld dat Xylitol functies heeft waardoor bacteriën verhongeren. Tijdens de studie is gebleken dat kinderen die geconfronteerd worden met het probleem van terugkerende oor infecties deze door gebruik van Xylitol-kauwgom met ongeveer 40 procent zijn verminderd.

Oplosbare vezels - Het werkt als een oplosbare vezel die helpt bij de spijsvertering. Het voedt ook de goede bacteriën in de darm die de spijsvertering verbetert.

Helpt bij sinus - het houdt de bacteriën aan de oppervlakte vast en wanneer de kiemen of puin in sinussen proberen te komen hetgeen  kan leiden tot infectie en irritatie van het neusslijmvlies. Als het wordt toegevoegd aan een zoutoplossing dan wordt het moeilijk voor bacteriën of brokstukken om te overleven en wordt het gemakkelijker voor onze natuurlijke afweer om deze af te scheiden..

 het heeft een laag effect op het suikerniveau en insuline in het lichaam. Het is  dus ook goed geschikt voor diabetici.

 

Hoe lost Xylitol op in het lichaam?

Het wordt gemakkelijk verteerd in het lichaam. Het wordt langzaam en slechts gedeeltelijk, voor ongeveer ¾,  opgenomen in de dunne darm. Het restant wordt in de dikke darm afgebroken en omgezet in verschillende gassen. Dit verklaart het eventueel laxerende effect.

Dagelijks aanbevolen hoeveelheid

Het is veilig om te consumeren zolang het in de voorgeschreven dosering wordt ingenomen. Het is prima om dit in een kleinere hoeveelheid door mensen te gebruiken. Gebruik  niet per dag gedurende langere tijd, meer dan een halve gram xylitol per kilo lichaamsgewicht. Dit omdat het in grotere hoeveelheden eventueel een laxerend effect kan hebben. Na langere tijd kan dit laxerende effect enigszins afnemen of deels verdwijnen.

Houdt xylitol uit de buurt van dieren

Maar het is niet veilig te gebruiken voor dieren en vooral voor honden. Zelfs als een kleine hoeveelheid Xylitol aan de hond wordt gegeven, kan het gevaarlijk en levensbedreigend zijn.

Als de honden bij toeval iets hebben ingenomen dat Xylitol ofwel berkensuiker bevat, moet de hond onmiddellijk naar de dierenarts worden gebracht. De structuur van het lichaam van zowel mensen als honden verschilt van elkaar. Bij mensen komt insuline niet zo snel vrij, maar bij honden wordt het snel in het bloed opgenomen. Dit resulteert in een lagere bloedsuikerspiegel die levensbedreigend is.

Conclusie xylitol ofwel berkensuiker gezond of niet?

Een conclusie is dat deze zoetstof  het menselijk lichaam geen schade toebrengt omdat het de bloedsuikerspiegel of insuline niet verhoogt. Het helpt zelfs om te beschermen tegen de bacteriën en laat het niet doordringen. Het kan in plaats van suiker dan ook prima als zoetstof  in voedsel worden gebruikt.

 

Edulcorem

Edulcorem Xylitol is van Europese afkomst, afkomstig vanuit Fins Berkenhout en geheel GMO vrij. Edulcorem  is een uitstekend alternatief voor suiker of andere zoetstoffen en is te verkrijgen in een 500 g  en een 1 kg verpakking. Edulcorem is zowel verkrijgbaar via onze winkel of via Edulcorem.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *