september 16, 2019 Zoetjes of suiker

Zoetjes of suiker? Wat is de beste keuze?

Suiker in de koffie is niet gezond en een echte dikmaker, dat weten we allemaal. Maar toch kan je nu beter zoetjes of suiker gebruiken?

Voor mensen die willen afvallen of die minder suiker mogen door hun ziekte, bijvoorbeeld diabetes, kunnen de suiker in hun koffie of thee dus beter weg laten. Op de markt zijn er ook alternatieven te koop, zoals zoetjes. Maar zijn deze nu echt beter als suiker?

Calorieën in een zoetje

Een zoetje is heel klein ten opzichte van een suikerklontje. Dat kan toch nooit dezelfde zoetheid mee brengen? Toch wel. 1 Zoetje kan prima 1 suikerklontje vervangen. 

Ze zorgen ervoor dat de koffie of thee zoet smaakt en bevatten veel minder tot bijna geen calorieën ten opzichte van suiker. Een gewoon suikerklontje bevat ongeveer 16 calorieën, een zoetje 0 tot 1 calorieën. En dat is iets wat de meeste mensen aanspreekt en maakt de keuze tussen zoetjes of suiker eenvoudig.

Stevia suiker in plaats van tafelsuiker

Maar in plaats van een zoetje kan je ook prima stevia suiker gebruiken. Door bijvoorbeeld Green Sugar te gebruiken of een suikervervangers van Sukrin. Op die manier wordt suikervrij eten een stuk eenvoudiger.

Het voordeel van beide producten is dat deze geen stevia smaak aan uw koffie of thee zullen geven. U zult geen verschil proeven met tafelsuiker. Het enige verschil zijn de calorieën. En dan hebben we het nog niet over andere effecten zoals bijvoorbeeld op de bloedsuikerspiegel.

Zoetig zoetje

Een zoetje vervangt de gewone suiker in bijvoorbeeld warme dranken en zorgt er voor dat we de zoetheid van suiker niet missen. Toch zijn zoetjes ook niet al te gezond. In een zoetje zitten zoetstoffen. 

Welke deze zijn is per product verschillend maar over het algemeen kun je wel een keuze maken uit de zoetstoffen Aspartaam, Acesulfaam-K, cyclamaat of Isomalt. Uiteraard zijn er nog meerdere zoetstoffen, Welke zoetstof er exact in het zoetje zit staat op de verpakking.

Voor- en nadelen van zoetstoffen

Een voordeel is natuurlijk dat een zoetje geen calorieën bevat. Voor wie wil afvallen of op de lijn wil letten is dit natuurlijk een fijn gegeven. Een zoetje heeft echter ook nadelen. 

Een aantal intensieve zoetstoffen, onder andere aspartaam, kunnen zelfs veranderingen aanbrengen in je darmflora zodat de stofwisseling een stuk trager gaat werken, conclusie je wordt dikker in plaats van dat je afvalt. En dat is uiteraard niet de bedoeling van een suikervrij dieet.

Aspartaam komt ook voor in veel light producten zoals Cola light en is wel 200 keer zoeter dan suiker. Het product mag dan wel minder suiker en calorieën bevatten, echt gezonder is het niet. 

Zoetstoffen worden ook vaak in verband gebracht met gezondheidsklachten, waaronder een verhoogd kans op kanker. 

Natuurlijke zoetstoffen in plaats van kunstmatige zoetstoffen

Het verstandigste is om bij het kiezen tussen zoetjes of suiker te kiezen voor natuurlijke suikers zoals erythritol, xylitol of Stevia. Let in ieder geval altijd goed op wat voor zoetstoffen in het zoetje zitten en maak aan de hand daarvan een keuze voor jezelf. 

Let wel dat bepaalde polyolen bij een overmatig gebruik een laxerende werking kunnen hebben. Het is per persoon verschillend hoe gevoelig je hiervoor bent. De hoeveelheid die uw per dag inneemt zult u hierop moeten afstemmen.

Met Green Sugar heeft u een product dat zoet als suiker is. Suiker vervangen door Green Sugar in uw eten en drinken bespaart u direct ontzettend veel calorieën. En dat zonder dat u een zoete smaak hoeft op te geven. 

Uw gerechten, maar ook de koffie en thee blijven net zo zoet als wanneer je tafelsuiker gebruikt. Het is dan echter een feit dat u wel veel gezonder bezig bent en u krijgt bovendien veel minder calorieën binnen.

Tagged on:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *